Kako izabrati pravu igračku za vaše dete?

Igračka je neizostavni deo odrastanja skoro svakog deteta. Dete kroz igru uči i razvija se. Igra utiče na razvoj dećije inteligencije, motorike, mašte. Deca i dok su jako mala, već znaju koje im igračke odgovaraju tj.koje vole. Što se tiče izbora same igračke, to u mlađim uzrastima prepisujemo roditeljima, dok kasnije deca sama biraju svoje igračke. Znajući da deca u mlašem uzrastu upijaju kao sunđeri, izbor igračke je veoma bitan za njihov dalji razvoj(motorika, inteligencija, mašta). Roditelji, savet za vas, pre bilo kakve kupovine igračaka, prvo isplanirajte ili izguglajte koje igračke su prave za vašu bebu ili dete, pa tek onda krenite u kupovinu. 
26 igracke shuttersto
Prilikom odabira igračaka, posebna pažnja se mora obratiti da odgovara uzrastu deteta. Naravno, igračke moraju biti od kvalitetnog netoksičkog materijala, da nema delove koje otpadaju i ono najvažnije, da podstiče razvoj deteta.
Bebama su od rođenja pa do nekog devetog, desetog meseca potrebne igračke za stimulaciju čula (dodir, sluh i vid) kao i igračke za razvijanje fine motorike. Tu spadaju igračke od mekog tekstila, tople, šuškave, jasnih boja, koje dete može refleksno da uhvati šakom. To su najčešće zvečke, viseće životinje, vrteške za krevetac, bebi gimnastika i slično.
Od desetog meseca dete bi već trebalo da sedi, tada se dečija perspektiva i dečiji pogled na svet menja. Tada deca kreću da istražuju svet oko sebe, mnogo intezivnije prate dešavanja, interesovanja im postaju kompleksnija i zahtevnija kao i sami odabiri igračaka. Tu deca najčešće koriste autiće,  voziće, lutke, telefone, lopte i slično.
Oko prvog rođendana, deca kreću u avanturu prohodavanja, trčanja, puzanja. I tada, najčešće igračke postaju zapostavljenje. Sada je za dete najbitniji pokret. Što se tiče igračaka, tu se koriste najčešće guralice, šetalicem igraćke sa zvučnim i svetlosnim efektima. 
Deca u uzrastu između druge i treće godine vole da se igraju igara imitacije. Tu se zaboravljaju lutke, igre iz kuhinje, majstorisanje i slično. Igre imitacije su bitni za razvoj dečijeg logičkog mišljenja.
Piše: Vanja