Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kako otkriti slabljenje akumulatora? Jednostavan korak koji će vam pomoći

Akumulator

Ciklusi punjenja i pražnjenja, starost automobila i akumulatora, sve to na kraju rezultira kvarovima. Kako biste proverili stanje akumulatora, možete da izvedete jednostavan test. Parkirajte automobil u mraku ispred zida, isključite motor i upalite kratka svetla. Ako svjetlo postane tamnije nakon kratkog vremena, to može biti znak slabljenja akumulatora. Naravno, možete koristiti i voltmetar za proveru akumulatora, ali taj alat obično nije dostupan u svakom domaćinstvu, navodi HAK revija.

Posebno budite oprezni kod zaključavanja vozila. Ako zaboravite ugasiti svetla ili zaključati vrata, kod nekih modela vozila može ostati upaljena unutrašnja rasveta.

Koliko je potrebno da se akumulator isprazni?

Tehnički savetnik Hrvatskog autokluba, Marin Morava, objašnjava da akumulatori manjeg kapaciteta, kao što su oni u benzinskim motorima, mogu se isprazniti do te mere da sledećeg dana nije moguće pokrenuti motor, ako prenoće s uključenim osvetljenjem putničkog prostora. To je čest problem koji obuhvata akumulatore starije od dve godine, čiji je kapacitet smanjen zbog većeg broja ciklusa punjenja i pražnjenja.

Ovaj problem se često događa kada vozači ne zatvore vrata vozila u potpunosti ili ostave upaljenu unutrađnju rasvetu preko prekidača nakon vožnje, očekujući da će se svetla automatski ugasiti. Ako se svetla ostave upaljena od večeri, a kontakt sa vozilom je ponovno ostvaren sledeće jutro, vozači se mogu naći u situaciji da vozilo ne reaguje na daljinski ključ, pa moraju otključati vozilo pomoću mehaničkog ključa.

Tagovi:
Pročitajte još: