fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Kako pravilno ukloniti zanoktice

Nega noktiju

Zanoktice postoje da bi zaštitile nokte – ali estetski uopšte nisu privlačne i zato ih mnogi uklanjaju. Jedni smatraju da je to sasvim u redu, dok drugi tvrde da se to može odraziti negativno na zdravlje noktiju. Prema dermatolozima, problemi sa sečenjem zanoktica nastaju samo kada preterujete. “Nisam protiv sečenja zanoktica kada se to uradi kako treba, kaže slavna manikerka Džuli Kandelek. “Lično, koristim izraz ‘podrezivanje’ umesto ‘sečenja’ kada se u pitanju zanoktice. Jer to je zaista sve što nekome treba.” Nastavite da čitate da biste saznali sve što treba da znate o pravilnom uklanjanju zanoktica.

Kako pravilno ukloniti zanoktice i čemu one u stvari služe

Zanoktice služe kao zaštitna barijera od infektivnih agenasa kao što su bakterije i gljivice, pomažu u regulisanju vlage u nokatnoj ploči kako bi sprečile da nokti postanu lomljivi i suvi i podržavaju zdrav rast noktiju. Pored toga, zanoktice takođe imaju nervne završetke koji ih čine osetljivim, pomažući vam da izbegnete povrede tako što ćete biti svesni koliki pritisak vršite na nokte i prste.

Razlozi za uklanjanje zanoktica

“Ponekad je podrezivanje zanoktica zaista neophodno tokom manikira da bi se obezbedilo pravilno prianjanje nadogradnje i gela”, kaže Kandelek. Osim toga, zanoktice mogu zahvatiti značajan deo nokta smanjujući količinu raspoloživog prostora za lakiranje.

Rizici sečenja zanoktica

“Kao i bilo šta drugo, kada to pravilno uradi profesionalac sa sterilnim alatima, rezanje zanoktica je u redu”, kaže Kandelek. Obratite pažnju na njenu upotrebu reči profesionalac—bez odgovarajućeg obrazovanja i tehnike, zaista je lako odrezati previše. Sečenje zanoktica u potpunosti izaziva otvor, koji može da stvori ulaz za bakterije i druge patogene mikroorganizme, povećavajući šansu za infekciju. Pored toga, prekomerno sečenje zanoktica može poremetiti prirodni obrazac rasta noktiju i može uzrokovati urastanje noktiju. A to može izazvati bol, otok i potencijalnu infekciju. Nepravilno sečenje može dovesti do hroničnog oštećenja zanoktica, što utiče na izgled noktiju i uzrokuje da okolna koža postane gruba, iritirana i podložnija infekcijama.

Kako bezbedno ukloniti zanoktice

1. Omekšajte zanoktice

Kreme za uklanjanje zanoktica su dobra opcija za smanjneje zanaktica bez opasnoti od iritacija. Kreme takođe mogu pomoći da se omekšaju zanoktice, što sprečava da one bud suve ili ispucale. Suvi manikir se često smatra bezbednijim od vlažnog manikira jer se kutikula ne može previše omekšati na način koji dovodi do prekomernog sečenja.

2. Gurnite zanoktice unazad

Pomeranje zanoktica unazad pomaže u održavanju prirodne barijere i štiti bazu noktiju. To pomaže da se minimizira i spreči rizik od infekcija i, zauzvrat, pomaže u podršci rastu noktiju i održavanju prirodne strukture noktiju. Ipak, morate biti nežni i izbegavati da budete previše agresivni dok gurate.

3. Odrežite zanoktice

Nakon što su zanoktice omekšane i gurnute nazad, koristite sterilne makaze ili specijalni sekač za zanoktice. Uklonite samo višak zanoktica kako bi njihova osnova ostala netaknuta i nastavila da vrši zaštitnu funkciju.

Tagovi:
Pročitajte još: