Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kako prepoznati i lečiti male boginje kod dece

Najčešći put prenosa je kapljični i to sa zaraženog bolesnika. Sam virus se nalazi u sekretu obolelog (iz ždrela, nosa, bronhija), u suzama i u krvi. Ovakvi bolesnici su zarazni pet dana pre i pet dana nakon izbijanja ospe. 

Bebe do šestog meseca obično ne oboljevaju jer su zaštićene majčinim antitelima, ali ako majka nije preležala morbile i novorođenče može da oboli.

Pre upotrebe vakcine bile su česte epidemije, a sada su više endemskog karaktera.

Kako prepoznati male boginje?

Inkubacija kod morbila je 10 do 12 dana. Mali bolesnik prolazi kroz tri stadijuma: kataralni, osipni i fazu rekovalescence (oporavka). 

Početak je obično praćen visokom temperaturom (dete može imati promukli kašalj, gušobolju, jako suzenje očiju, bronhitičan nalaz). Lice pacijenta izgleda vrlo karakteristično – plačno i otečeno (podbulo). U ustima se nalaze specifične promene – “crvene tačke” (tzv. Koplikove mrlje) – lekaru veoma važne za dijagnostiku. 

Različiti oblici morbila
Najčešće se radi o lakim oblicima koji su blagog toka i brzo prolaze. Na sreću vrlo retke su “crne morbile”- hemoragijski oblik, koji je češći kod imunokompromitovanih pacijenata.
Nakon 4 do 5 dana, temperatura jenjava, ali onda naglo skoči i pojavi se ospa. 

Prve promene su najpre iza uha, na licu, glavi, zatim na trupu i ekstremitetima. Ospa u naletima izlazi i do dva dana. Koža je meka i vlažna, a po njoj su slivena polja jako crvene makulo-papulozne ospe.

Ospa se povlači polako istim redosledom kako je i nastajala, a na koži ostaju mrljaste pigmentacije. To je period rekonvalescence koji traje sedam dana.

Kako izgleda terapija?

Lečenje je simptomatsko. Neophodna je izolacija kao kod svakog zaraznog oboljenja, u kućnim uslovima. Bolnički se leče samo komplikovani slučajevi. Vodi se briga o zaštiti od sekundarnih infecija. Aktivna zaštita postiže se vakcinacijom.

Da li su moguće komplikacije?

Komplikacije mogu biti izazvane samim virusom morbila ili udružene sa drugim infekcijama. Najčešće su: upala srednjeg uha, laringitis, bronhitis, upala pluća. Najteža komplikacija može biti akutni encefalitis (zapalenje mozga).

Preuzeto: Yumama.com

Tagovi:
Pročitajte još: