Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kako prepoznati prve simptome tromba u venama

Proširene vene mogu prouzrokovati komplikacije, pošto sama bolest utiče na nepravilni tok krvi. Ljudi koji imaju problem sa proširenim venama, a ne rešavaju ga, od nekog trenutka mogu doći u situaciju da se bolest iskomplikuje, a neke od prvih komplikacija koje se mogu javiti jeste tromboflebitis, odnosno upala vena.
Ovo stanje nastaje stvaranjem krvnih ugrušaka u veni, a manifestuje se kroz crvenilo, osećaj toplote na tom mestu i bol, a obično se ovo stanje pojavljuje u jednoj od površinskih vena na nozi, kaže dr Dario Jocić, vaskularni hirurg iz Centra za savremeno lečenje vena.
U proširenim površinskim venama može doći do stvaranja upale i tromba, ali se to može proširiti i na duboki venski sistem. Ova pojava predstavlja duboku vensku trombozu i može nastati kao komplikacija upale na površinskom venskom sistemu.
– Duboka venska tromboza je stvaranje tromba u venama bilo gde u organizmu. Simptomi su natečena, osetljiva ili crvena područja na nozi, utrnulost i bol pri hodu ili oslanjanju na nogu. U nekim slučajevima simptomi mogu biti neprimetni i neprepoznatljivi. Tromboza, nije tako teška bolest, ali može imati posledice opasne po život. Na primer, ukoliko se tromb otkine i ode u pluća može da izazove plućnu emboliju. Ukoliko i ne dođe do plućne embolije, nelečena duboka venska tromboza može da izazove i postrombotski sindrom, odnosno trajno oštećenje zalistaka dubokih vena, koje za rezultat ima hronično oticanje noge, bolove, a u težim slučajevima dovodi i do nastanka venskog ulkusa (rana) – objasnio je dr Jocić.
Takođe, još jedna od ozbiljnih komplikacija venske bolesti jeste hronična venska insuficijencija koja ometa način na koji koža razmenjuje kiseonik, hranljive i druge materije sa krvlju. Ukoliko se razmena materija prekine na duže vreme to može dovesti do otoka, promena na koži u vidu zatezanja, crvenila, ljuspanja i pojave rana.
– Kao najozbiljniji stepen venske bolesti jeste pojava venskih rana, koje su sve učestalije zbog zanemarivanja i neadekvatnog tretiranja bolesti. Kada nastane prva venka rana ona zarasta u periodu od mesec dana do tri meseca. Svako naredno nastajanje venskih rana podrazumeva znatno sporije zarastanje, dok se ne dođe do stadijuma kada ne postoji mogućnost zarastanja. Ukoliko se ovo stanje ne leči, može dovesti do ozbiljnih komlikacija i do životno ugrožavajućeg stanja – zaključio je dr Jocić i dodao:
– Najvažnije je da se pacijenti koji imaju simptome proširenih vena na vreme jave vaskularnom hirurgu, kako bi se zaustavio razvoj bolesti i sprečile potencijalne komplikacije. Hirurške metode koje su dostupne u Srbiji, za veoma kratko vreme i uz minimalan period oporavka, pacijentima mogu da vrate pun kvalitet života, bilo da je reč o samom početku bolesti ili o ozbiljnim uznapredovalim komlikacijama koje predstavljaju posledicu nelečenja proširenih vena.
Foto: shutterstock.com/Ditty_about_summer
Preuzeto: eKapija
Tagovi:
Pročitajte još: