Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kako se menja obim glave kod bebe po mesecima: Različito raste kod dečaka i devojčica – kada treba da potražite lekara

glava bebe

Merenje obima glave kod bebe predstavlja veoma važan pokazatelj zdravstvenog stanja deteta. Na osnovu tih brojki može se videti da li glava raste ubrzano ili usporeno, a to samim tim ukazuje na postojanje eventualnih zdravstvenih problema.

Prvo merenje obima glave se vrši čim se beba rodi. Pedijatar ponavlja takva merenja na svakoj kontroli. Svi podaci se unose u karton pacijenta. Kada su odstupanja od norme mala, u redu je. Velika ili mala veličina može biti rezultat genetske predispozicije. Ali ako merenja previše odstupaju od tabelarnih normi, to je znak patoloških procesa.

Koja odstupanja se mogu pratiti pomoću merenja obima glave:

prepoznati infekciju u razvoju
utvrditi prisustvo patologija razvoja mozga
prepoznavanje nastalih nervnih poremećaja
Merenja vam omogućavaju da uočite odstupanja u ranoj fazi i na vreme propisujete pravilan tretman.

Pre nego što dete napuni godinu dana, merenja se vrše mesečno. U ovom uzrastu, beba se brzo razvija: posmatranje fizičke strukture omogućava praćenje svih promena i pruža neophodnu pomoć ako je potrebno.

Obim glave novorođenčeta je oko 34-36 cm. Najubrzaniji rast obima glave, očekuje se u prva četiri meseca. Tada se obim povećava i do 2-2,5cm svakog meseca. Nakon toga rast smiruje svoje skokove pa se obim glave povećava za oko 1cm, a pred kraj godine za svega 0,5cm u toku svakog meseca.

Treba uzeti u obzir da tabela obima glave za novorođenčad sadrži prosečne vrednosti. Nema potrebe za panikom ako se vaše dete malo razlikuje. Razgovarajte sa pedijatrom i izrazite zabrinutost. Obim glave prema uzrastu deteta nije jedini pokazatelj kojim se određuje fizički razvoj bebe. Važno je sagledati celu sliku, što bi trebalo da uradi kvalifikovani pedijatar.

Dečaci brže rastu i fizički se brže razvijaju. Merenja za devojčice i dečake će se malo razlikovati.

Kod prevremeno rođenih beba indikatori će se razlikovati od prosečnih vrednosti. Za njih su razvijeni i drugi parametri za merenje obima. Tipično, kod takve dece u prva 3 meseca obim se povećava za 1,5-2 cm mesečno, u periodu od 4 do 6 meseci – za 1-1,5 cm mesečno, a od šest meseci pa nadalje dolazi do povećanja od 0,5 -1 cm svakog meseca.

Odstupanje od norme nije odmah razlog za zabrinutost, a ukoliko imate dileme neophodno je da se konsultujete sa lekarom.

Tagovi:
Pročitajte još: