Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kako se najbolje pripremiti za završni ispit: Saveti kada početi i koliko učiti

Završni ispit

Polaganje male mature ili završnog ispita na kraju osnovne škole predstavlja veliki stres za osmake. Stručnjaci napominju da se treba dobro organizovati i sistematizovano obnavljati gradivo, kako bi ovaj važan ispit, nekima prvi pravi tokom školovanja, prošao sa što manje stresa i što uspešnije.

Drugo polugodište za osmake ove školske godine završava se u petak, 31. maja 2024. Probni završni ispit polagaće 22. marta i u subotu, 23. marta 2024, a završni ispit u ponedeljak, utorak i sredu -17, 18. i 19. juna 2024.

Ma koliko to u ovom trenutku delovalo daleko, te da se ima dovoljno vremena da se pripremi za ovaj prvi važan ispit u životu, stručnjaci predlažu da se sa pripremama krene na vreme i da se sistematično uči i ponavlja gradivo ranijih razreda tokom cele godine.

Osnovne škole organizuju tokom drugog polugodišta pripremu za završni ispit, popularnu malu maturu, a svoje znanje možete dograditi i privatno uz nastavnike ili organizovano u nekom od brojnih instituta. Na internetu se mogu naći i besplatne onlajn pripreme, a kada je reč o onima koji naplaćuju ovu uslugu, cena se kreće orijentaciono 1.000 dinara za čas. Uglavnom je reč o kontinuiranom radu od 24 časa, a omogućava se kod mnogih plaćanje na rate.

Na đacima i njihovim roditeljima je za kakav vid pripreme će se odlučiti, ali jedno je sigurno – pripremu za polaganje male mature treba krajnje ozbiljno shvatiti, jer uz uspeh u osnovnoj školi njen rezultat može da vas pošalje u željenu školu ili pak, ako se ne spremite dobro pa ne osvojite dovoljan broj poena da ostanete ispod crte pa budete primorani da pohađate školu koju niste želeli.

Kako za 24sedam kaže direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić priprema za malu maturu je izuzetno značajna, pogotovo sada kada je iza nas period korone kada se manje radilo nego uobičajeno.

– Treba učiti u kontinuitetu i sa razumevanjem. Ne treba učiti da bi se samo položilo. Deca treba da ponovo nauče da je znanje njihovo lično bogatstvo, poručuje direktorka Matematičke gimnazije.

Ona savetuje da osmaci već od oktobra krenu sa pripremama.

-Moj savet je da krenu već od oktobra kontinuirano da rade srpski jezik i matematiku po 2 sata nedeljno. A onda od januara još po sat vremena nedeljno da obnavljaju sadržaje predmeta koji će izabrati da polažu. Rad i sistematičnost su ključni. I da dete počne na vreme da se sprema, poručuje Mirjana Katić.

Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta i direktor novosadske Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” Radivoje Stojković ranije je za 24sedam takođe govorio o značaju priprema za maturu i značajne ispite.

On napominje da se za svaki prijemni, bilo da je u pitanju završni ispit u osnovnoj školi ili prijemni na fakultete mora posebno spremati, jer određen broj pitanja na tim ispitima zapravo i nije direktno iz udžbenika, već zahteva dodatno istraživanje i učenje, konsultovanje literature van škole.

-Talentovani učenici, kada se pripremaju za prijemni, imaju najmanje 100 dodatnih časova. Dakle i ostaloj deci je potrebno najmanje toliko ako ne i više časova za obnovu sveukupnog školskog znanja. Nedovoljna je svesnost da je potrebno dodatno raditi. Znanje stečeno samo u školi nije dovoljno, niti je ikada bilo, niti će ikada biti. Da bi se uspešno uradio ovako koncipirani ispit, vi morate obnoviti gradivo, morate ga sistematizovati, napominje Stojković za 24sedam.

Pa osmaci, činjenica je da imate dovoljno vremena pred sobom, samo je pitanje da li ćete ga na kvalitetan način iskoristiti i pripremiti se za važan ispit koji vas čeka u junu. Srećno!

Tagovi:
Pročitajte još: