Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kako se pravilno pere kosa?

Kosa

Pravi razlog zašto vaša kosa izgleda (i oseća se!) tako dobro nakon odlaska u salon je taj što profesionalci shvataju da je ključ srećne kose dobro i kvalitetno pranje. Drugim rečima, pranje kose nije tako intuitivno a ni naivno kao što mislite! Za pramenove koji su svilenkasti i sjajni koliko i zdravi, morate znati kako da perete kosu i pratiti savete koji važe za (vaš!) specifični tip kose.

Izbegavajte pranje kose svaki, ili svaki drugi dan

Preterano pranje kose će je lišiti prirodnih ulja koje proizvodi vaše vlasište. Vremenom će vaš skalp raditi dvostruko više da bi proizveo još više ulja, a rezultat će biti masna koža glave. Da biste prekinuli začarani krug, preporučuje se nanošenje suvog šampona između dana pranja kose. A ukoliko se pitate koliko često treba prati kosu, odgovor zavisi od debljine ali i tipa vaše kose. Fina kosa se može prati svaki drugi dan, dok oni sa debljom, grubljom kosom, treba to da čine svakih pet do sedam dana ako je moguće.

Koristite mlaku vodu

Koliko god vruć tuš bio opuštajući, izlaganje vaših pramenova super visokim temperaturama čini da izgledaju suvo i beživotno. Iako ne postoji tačna temperatura za koju se pokazalo da je idealna, najbolje je držati se mlake, a ne pretople vode. Ispiranje hladnom vodom jedan je od najvažnijih koraka za dobijanje bujne, sjajne kose nakon svakog pranja. Hladna voda zatvara kutikulu, ostavlja glatku površinu koja reflektuje svetlost i čini da vaša kosa izgleda sjajno. Nije loša ideja da razmislite i o ulaganju u filter za vodu. Filteri za tuširanje eliminišu hlor i sintetičke hemikalije koje se mogu naći u vodi za tuširanje.

Izaberite šampon koji odgovara vašem tipu kose

Šampon se ne zadržava toliko dugo u kosi, tako da nije bitno koju vrstu koristite, zar ne? Pogrešno! Kao i kod nege kože, sve je u identifikaciji vašeg tipa kose i odabiru formule koja najbolje odgovara vašim potrebama. Upoznajte svoj tip kose, teksturu i poroznost i izaberite proizvode posebno za svoje potrebe. Ako imate finu kosu, stručnjaci preporučuju proizvode sa elementima prirodnog porekla, poput kofeina i ulja ruzmarina. Za one sa kovrdžavom kosom, važno je da traže veoma hidratantne šampone koji mogu da smanje kovrdžanje bez otežavanja. Za izbeljenu kosu, šampon za čišćenje bi mogao biti dobra ideja, jer može pomoći da se neutraliđu neželjeni žuti tonovi.

Dva puta operite kosu šamponom i nežno masirajte teme

Znati kako očistiti vlasište i osloboditi ga od nakupljanja proizvoda je od najveće važnosti jer zdrava kosa počinje od vlasišta – bukvalno. Najveći savet? Budite ekstra nežni. Ne koristite nokte i ne masirajte skalp previše grubo. Nema potrebe da žurite sa ovim procesom: posvetite jedan do tri minuta masaži. Kao dodatni bonus, masaža će pojačati dotok krvi u kožu glave, što može pomoći u stimulaciji rasta kose.

Ne šamponirajte kosu kružnim pokretima

Da su vam reklame za šampone jedini vodič kako da perete kosu, to bi izgledalo otprilike ovako: stavite svu kosu na vrh glave, a zatim je trljajte u velikim, penastim krugovima, zar ne? U stvarnosti, to je upravo suprotno od onoga što bi trebalo da radite. Šampon treba zagladiti u kosu u jednom pravcu (tako što ćete kliziti rukama niz dlaku), a zatim isprati u istom pravcu. Takođe, ako želite da pravilno operete kosu, držite se samo korena – krajevi će ionako biti nežno očišćeni kada isperete šampon.

Ostavite regenerator pet do sedam minuta

Strpljenje je vrlina – posebno kada je u pitanju regeneracija. Za razliku od šampona, ne radi se o brzoj masaži i ispiranju. Trebalo bi da počnete da nanosite balzam, sredinom na dole ka krajevima. Regenerator se nikad ne stavlja na koren kose! Dok je proizvod još u kosi, koristite češalj sa širokim zupcima da biste ih raspetljali. Možete ostaviti balzam i umotati kosu u peškir na pet do sedam minuta. Sve duže od toga nije preporučljivo.

Osušite kosu peškirom

Konačno ste van tuša, ali vaš posao još nije završen. Način na koji tretirate svoje pramenove nakon pranja kose je jednako važan za njihovo ukupno zdravlje i izgled. Kada je vaša kosa mokra, ona je najranjivija jer su vodonične veze koje čine strukturu vaše kose širom otvorene. Agresivno češljanje odmah nakon tuša bukvalno će vam raskomadati kosu, pa ne zaboravite da budete oprezni. Pored češljanja, trebalo bi da izbegavate da osušite kosu grubim materijalima, uključujući i neke peškire. Umesto toga, nežno stisnite ili potapšajte kosu mekim peškirom i ostavite je da se osuši što je više moguće.

Tagovi:
Pročitajte još: