Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kako su naši stari čuvali hranu bez frižidera: Metode koje su preživele vekovima!

cuvanje hrane

Pre uvođenja modernih uređaja poput zamrzivača i frižidera, ljudi na Balkanu, uključujući Srbiju, koristili su različite metode za čuvanje hrane tokom letnjih meseci.

Evo nekoliko tradicionalnih načina čuvanja hrane:

Sušenje
Sušenje je bila jedna od najčešćih metoda čuvanja hrane. Meso, riba, voće i povrće su se sušili na suncu ili dimili. Sušeno meso, poznato kao pršuta ili suvo meso, i sušene ribe poput bakalara bile su osnovne namirnice.

Soljenje
Soljenje je bilo efikasno za konzerviranje mesa i ribe. Meso se obično solilo i zatim sušilo ili dimilo, dok su ribe čuvane u soli. Sol je sprečavala razvoj bakterija i kvarenje hrane.

Kiseljenje i fermentacija
Povrće kao što su kupus, krastavci i paprike čuvano je kiseljenjem. Kiseli kupus (kiseli zelje) i turšija su tradicionalna jela koja su se čuvala fermentacijom u slanoj vodi. Mlečni proizvodi su se fermentirali u jogurt, kefir ili kiselo mleko, što je produžavalo njihov vek trajanja.

Čuvanje u masti
Meso se kuvalo i čuvalo u sopstvenoj masti, što je bila uobičajena metoda za čuvanje slanine i drugih mesnih proizvoda. Mast je služila kao zaštitni sloj koji sprečava pristup vazduha i bakterija.

Podrumi i hladne prostorije
U ruralnim područjima, podrumi su se koristili za čuvanje hrane jer su pružali niže temperature tokom cele godine. Zimske prostorije ili podrumi su često bili ispunjeni krompirom, lukom, kupusom i drugim povrćem koje se moglo čuvati na niskim temperaturama.

Čuvanje u vodi
U nekim oblastima, sir i drugi mlečni proizvodi su se čuvali u vodi ili slanoj vodi kako bi se produžio njihov rok trajanja.

Konzerviranje
Pripremanje džemova, marmelada, kompota i ajvara bio je način da se voće i povrće sačuvaju za zimu. Ove namirnice su se pripremale kuvanjem sa šećerom ili sirćetom i čuvale u sterilnim teglama.

Slamnate košare i glinene posude
Voće i povrće su se često čuvali u slamnate košare ili glinene posude koje su omogućavale dobru ventilaciju i sprečavale truljenje.

Ove metode su bile ključne za preživljavanje i održavanje zdrave ishrane tokom letnjih meseci kada nije bilo modernih tehnologija za čuvanje hrane.

Tagovi:
Pročitajte još: