Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kako vaspitavati decu posle razvoda sa narcisom?

Porodica

Savetnik za razvod braka i kouč Skot Džerad, podelio je savete kako se nositi sa bivšim parterom koji je narcis i roditelj vaše zajedničke dece. Kako se pobrinuti da deca ne ispaštaju, nemaju posledice tokom svog odrastanja, kada su vam ruke vezane i morate da se dogovarate sa nekim ko već dokazano, ne želi vam ništa dobro.

@scott_jarrard Co Parenting With A Narcissist #narcissist #marriage #divorce #dating #relationship #parents #fypツ #foryou ♬ Shield of Faith – Spiritual Warfare Music Epic

“Skoro je nemoguće deliti starateljstvo sa narcisom. Ja to volim da zovem kontra roditeljstvom – sve što vi kažete deci, naučite ih, tražite im, oni će raditi potpuno suprotno s njima. Najvažnije što morate odmah da uradite je da imate minimalan kontakt sa tim bivšim partnerom. Sve što se ne tiče usko i isključivo dece, nije tema razgovora i ne pričate o tome. Ne treba da znaju ništa o vašem ličnom životu, s kim izlazite, šta radite u životu, kakvog ste zdravlja, ništa. Ako nije o deci, ne diskutujete, ne odgovarate, ništa. Jer morate da shvatite, da te osobe ne žele da vas ostave na miru, žele da vas uvek imaju tu, kao rezervu. I ono što je jako važno nikada se nemojte pravdati, svađati, braniti niti objašnjavati. I kada se ovako ponašate, vi vraćate sebi svoju kontrolu i moć, a to je narcisima jedino važno da vam uzmu. Oni vas provociraju, da bi izazvali reakciju, a kad je nema, oni nemaju kontrolu nad vama. Koristiće vašu decu, da vas nateraju da reagujete, da vas izmanipulišu. Kada delite decu sa narcisom, sve će dovoditi u pitanje- zašto su deca obukla ovo a ne ono, zašto nije spakovano, ja neću to da im obučem. Koristiće male, nebitne detalje, sitnice da vas provociraju. Ne trebate da se s njima svađate zašto ste poslali tu odeću, ni da se objašnjavate ni branite. Oni nisu vama ništa, ništa im ne dugujete i nemaju kontrolu nad vama. Često kažem svojim klijentima koji imaju posla sa deljenjem starateljstva s narcisima koji su verbalno, fizički ili emotivno nasilni da ih zamisle kao malu decu koja se u besu bacaju po podu. To će ih razoružati u vašoj glavi. Pre svega, vodite računa da ste bezbedni, u svakom smislu, ako su te osobe bile nasilne u prošlosti. Ako vam šalju poruke, pišu, zovu telefonom ili na drugi način uznemiravaju, ne morate uopšte da odgovarate ili reagujete. Neki moji klijenti jednostavno blokiraju svoje bivše partnere, i pogledaju poruke kada i koliko smatraju da je potrebno.”

Tagovi:
Pročitajte još: