Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Karađorđev park postaje kulturna oaza: Čuveni srpski književnik i slikar Momo Kapor dobija svoj legat u srcu Vračara

Karađorđev park

Čuveni srpski književnik i slikar Momo Kapor dobiće svoj legat u srcu Vračara, u Karađorđevom parku, gde će biti smeštena zadužbina sa njegovim imenom, koju je osnovala njegova supruga Ljiljana.

Naime, jedan objekat u Karađorđevom parku, koji sada koristi JKP “Zelenilo Beograd”, posle rekonstrukcije biće pretvoren u Paviljon “Momo Kapor”, a biće uređen i čitav plato koji se nalazi u parku.

Investitor projekta je Zadužbina “Momčilo Momo Kapor”, dok je Grad ustupio objekat na Vračaru koji se nalazi u blizini mesta gde je stanovao bračni par.

Planirano je da u novoj gradskoj kulturnoj oazi u Karađorđevom parku bude smešten kompletan ambijent u kojem je Kapor živeo i stvarao – njegov atelje, slike, knjige, nameštaj, fotografije i dokumenta.

Projekat se trenutno nalazi na javnom uvidu u prostorijama Uprave Grada, a svi koji imaju primedbe ili sugestije mogu ih podneti Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove do 31. marta.

Prema postojećim planovima, paviljon će u prizemlju sadržati galeriju i malu galerijsku prodavnicu, dok je u suterenu predviđena stalna postavka “Legat Mome Kapora” sačinjena od dela i artefakata iz života Mome Kapora (skice, crteži, slike, knjige, kao i elementi enterijera, itd.), koji bi, navodi se u urbanističkoj dokumentaciji, posetiocima omogućili da ožive ambijent njegovog stvaralaštva u oblasti slikarstva i književnosti.

U podzemnoj etaži predviđene su i pomoćne i tehničke prostorije – toaleti, bazenska tehnika, magacin i kancelarija. Ulaz u objekat rešen je u nivou spoljašnjeg prostora i postojećeg platoa ispod kolonada.

Podzemna i nadzemna etaža su povezane reprezentativnim stepeništem i putničkim liftom. Parkiranje je planirano na obodima granice lokacije, odnosno na postojećim uličnim parking-mestima.

Kako se navodi u projektnoj dokumentaciji, plato se rekonstruiše u postojećem gabaritu sa dodatkom urbanog mobilijara i rasvete.

Pejzažno uređenje neposredne okoline objekta – pripadajućeg platoa i vodene površine – prostorno i estetski je uključeno u celokupnu sliku objekta kroz materijalizaciju popločanja i dizajna novog mobilijara i rasvete, stvarajući reprezentativnu celinu u okviru parka.

Što se tiče postojeće vegetacije na predmetnoj lokaciji, ona se u potpunosti zadržava i osvežava novim sadnicama niskog i dekorativnog rastinja.

Postojeći bazeni na platou ispred samog objekta se rekonstruišu, odnosno redizajniraju u linijsku plitku dekorativnu vodenu površinu.

Jedan od najtalentovanijih srpskih intelektualaca 20. veka

Srpski književnik i slikar Momčilo Momo Kapor, rođen u Sarajevu 1937. godine, ostavio je posebnu zlatastu prašinu na ulicama Beograda nakon svoje smrti. Smatra se da je bio jedan od najtalentovanijih srpskih intelektualaca 20. veka.

Diplomirao je slikarstvo 1961. na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti. Uporedo sa slikanjem, Kapor je pisao kao novinar i književnik. Njegove knjige su godinama bile na vrhu lista najčitanijih dela, a on je vrlo brzo postao miljenik publike.

Zahvaljujući svojim autorskim emisijama na radiju i televiziji, stekao je široku popularnost, a autor je preko četrdeset knjiga. Osim romana i priča, pisao je drame, putopise, esejističku prozu i bavio se ilustracijom.

Važi za jednog je od najčitanijih pisaca na prostorima bivše Jugoslavije, a mnoga njegova dela prevođena su na strane jezike. Preminuo je 2010. godine u Beogradu.

Tagovi:
Pročitajte još: