fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Kari popravlja protok krvi

Kako je utvrdilo novo istraživanje japanskih naučnika, i samo jedan obrok začinjen karijem (kombinovanim začinom sa kurkumom) pomaže da se arterije prošire i poboljša protok krvi do srca.

Kari je opšti naziv za ljutkasta jela tipična za indijsku kuhinju, a isto tako se naziva i začin koji se po pravilu dodaje u ta jela, koji je obično mešavina kurkume, korijandera, karanfilića, kumina, belog i crnog luka, đumbira i ljute aleve paprike, mada postoje razne varijante.
Osim što jelu daju poseban ukus, svi ovi začini su potencijalni medicinski agensi, koji mogu da pomognu da se ublaže štetni neželjeni efekti hrane koju obično konzumiramo. 
Istraživanje o kojem je reč je sprovedeno na 14 zdravih muškaraca, u proseku 45 godina, podeljenih na dve grupe. Jedna je svakodnevno konzumirala porciju karija sa navedenim začinima, ili isto toliku porciju identične hrane, samo bez kari začina. Tokom istraživanja ispitano je šta se dešava sa krvnim sudovima ispitanika pre i posle konzumiranja ove dve vrste obroka. 
Pokazalo se da je u grupi koja je konzumirala začinjen obrok (začinjen kari začinom) nakon obroka povećan protok krvi kroz krvne sudove. Sa druge strane, u grupi koja je konzumirala običan obrok protok krvi nakon obroka kroz krvne sudove bio je smanjen.
Istraživači su zaključili da kari začin može da spreči negativan efekat obroka usled promene tzv. “endotelijalne funkcije” do koje može da dovede hrana. To znači da je kari začin sprečio unutrašnji sloj (endotelijm) krvnih sudova da se zgrči, što dovodi do smanjenja protoka krvi u kardiovaskularnom sistemu. Istraživači pretpostavljaju da kombinacija začina koji sačinjavaju kari “otupljuje” i oksidativni stres, kao i negativni uticaj skoka šećera u krvi koji se javlja nakon obroka.
Zaključak istraživača je bio da redovna konzumacija karija može da ublaži slabljenje endotelijalne funkcije, pa čak i da posluži kao prevencija ateroskleroze, ili dijabetičkih promena na krvnim sudovima.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: