fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Karijes mlečnih zubića

Deca i zubi

Mlečni zubipočinju da se razvijaju pre prvog rođendana deteta i većina dece ima kompletan set zuba do trećeg. Kako ovi zubi obično ispadaju od 6. 7. godine, i promene se uglavnom do puberteta, opšte je uverenje da oni nisu važni. Ovo ne može biti dalje od istine.

Infekcija zuba ako je dovoljno duboka može uticati na rast osnovnog odraslog zuba, kako tvrde iz Smile Central Dental klinike u Doveru. Zubna infekcija ako se ne leči može se proširiti duboko u zub i do okolnih zuba i desni. Ovo može da odloži ili spreči rast odraslog zuba ili može da izazove promenu boje, malformacije i trajno bojenje odraslog zuba.

Infekcija zuba

Važno je razumeti zašto je dobro oralno zdravlje neophodno za mlečne zube.

Mlečni zubi su:

Pomažu da stalnim zubima da budu postavljeni na svoje mesto
Omogućavaju deci da žvaću hranu i pravilno govore tokom kritičnih godina razvoja.
Cirkulalarni karijes u mlečnim zubima utiče na stalne zube i može izazvati nekoliko različitih vrsta problema.

Šteta za opšte oralno zdravlje

Karijes utiče na mlečne zube na isti način na koji utiče na trajne zube. Ako se ne leči, može ugroziti opšte oralno zdravlje deteta. Širenje bakterija će napasti susedne zube, a značajna zubna šupljina može dovesti do apscesa ili gubitka zuba, da ne zaboravimo fizički bol i emocionalni stres. Gubitak mlečnog zuba usled oštećenja izaziva probleme sa strukturom, rastom i okluzijom vilice.

Gubitak zuba

Sa znatno većim kavitetom, na kraju će doći do gubitka zuba, što dovodi do ortodontskih problema. Susedni zubi se mogu pomeriti kako bi popunili prostor koji je ostao iza izgubljenog mlečnog zuba, što postaje problem kada stalni zubi izbiju i postoji nedostatak prostora. Ovo može dovesti do nepravilnog poravnanja zuba.

Dobre navike za oralno zdravlje

Od ranog uzrasta deci treba usađivati važnost dobrih navika za oralne higijene. Možete zajedno prati pravilno i često prati zube, čistiti koncem kako bi dete usvojilo to kao rutinu.

Sprečavanje karijesa i održavanje zdravlja mlečnih zuba

Zapamtite da zdravi mlečni zubi postavljaju čvrstu osnovu za jake trajne zube. Redovno vodite svoju decu kod zubara i vodite računa o njihovim zubima kod kuće poštujući osnovno pravilo pranja zuba – najmanje dva puta dnevno.

Tagovi:
Pročitajte još: