fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Karijes na mlečnim zubima: Posledice mogu da budu ozbiljne, a evo kada jedino ne mora da se popravi

Dete kod zubara

Neretko se dešava da se pojavi karijes na mlečnim zubima mališana. Mnogi roditelji se tada pitaju da li je potrebno popravljati mlečni zub ili nema svrhe truditi se oko toga kada će svakako da ispadne pre nego što nikne stalni zub.

Međutim, uz nekoliko izuzetaka, ignorisanje karijesa na mlečnim zubima je ozbiljna greška. Ukoliko se ne popravi, karijes na zubima može da dovede do većih problema, poput infekcije, poteškoća u žvakanju, pothranjenosti i slično.

Zašto je važno popraviti mlečni zub

Mlečni zubi utiču na to kako dete govori i kako žvaće, zato bi trebalo posvetiti im jednaku pažnju kao i stalnim zubima. To znači da obavezno treba odvesti dete na popravku mlečnog zuba, piše espiredental.com.

U suprotnom, karijes na mlečnom zubu može da rezultira infekcijom, bolom, otokom. Osim toga, ako se nastavi širenje karijesa i on dođe do nerva zuba, dete može da trpi veoma jake bolove i može biti neophodno lečenje zubnog kanala. Takođe, mogu se javiti i poteškoće sa žvakanjem i gutanjem hrane, tako da zbog bola dete ne može da jede zdrave namirnice koje sadrže važne nutrijente.

Još jedna važna stvar je da su zdravi mlečni zubi osnova za zdrave stalne zube. Deca koja imaju karijes na mlečnim zubima češće imaju problema i sa trajnim zubima, jer se bakterije koje uzrokuju karijes lako šire. Takođe, ako je karijes na mlečnim zubima naneo mnogo štete, stalni zubi mogu biti oštećeni i pre nego što niknu. Zato je svakako savet odvesti dete kod stomatologa čim počnu da izbijaju stalni zubi.

Kada nije neophodno popravljanje mlečnog zuba

Iako je iz svega ovoga jasno da stomatolozi preporučuju da se i mlečni zubi poprave ako se pojavi karijes, postoje neki izuzeti – na primer, kada se zub već klima i pred ispadanjem je ili je karijes veoma mali.

Mali karijes može sam da se izleči remineralizacijom. Naime, pljuvačka sadrži brojne enzime, proteine i komponente koje pomažu u prirodnoj popravci zubne gleđi. Uz bolju oralnu higijenu, zubne paste sa fluorom, kao i zdraviju ishranu, karijes može da se popravi prirodno, ali je svakako savet da to ne procenujete sami, već da o tome odluči stomatolog.

Tagovi:
Pročitajte još: