Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Katolička crkva Imena Marijinog u Brestovcu – više od dva veka postojanja

Katolička crkva Imena Marijinog u Brestovcu – više od dva veka postojanja

Bački Brestovac, naseljeno mesto u opštini Odžaci, kroz vekove je doživljavao velike promene u sastavu stanovništva. Najpre je, od turskog doba pa sve do XVIII veka doživljavalo velike turbulencije, nekoliko puta je u potpunosti devastirano, a onda je, nakon osnivanja Vojne krajine, u Brestovac doseljeno krajiško stanovništvo, većinski srpsko. Posle demilitarizacije, naselile su se i Podunavske Švabe, koje su sa sobom donele svoju osobitu tradiciju, običaje, kulturu, ali i religiju.

Podunavski Nemci u Brestovcu već krajem XVIII veka sagradili prvu crkvu, koja je bila od tršćanog naboja, a crkva od opeke gradi se već 1818. godine. Novac, radnu snagu, kao i materijal za gradnju crkve dale su gotovo u potpunosti Podunavske Švabe. Oni su istu crkvu rekonstruisali nakon stogodišnjice, dvadesetih godina prošlog veka, a potom u još jednom periodu, uoči obeležavanja 150 godina od doseljavanja Nemaca u Bački Brestovac. Brestovačkom župom danas rukovodi Karmelićanski red iz Sombora, a ove godine Crkva Imena Marijinog u Brestovcu proslavila je važan jubilej – 205 godina od izgradnje crkve.

Povodom ovog jubileja, u Brestovcu se, u Crkvi Imena Marijinog, okupio veliki broj vernika, kao i hodočasnika iz Sombora i okoline, a osim toga, svečanosti su prisustvovali i potomci Nemaca koji trenutno nastanjuju Suboticu, Bačku Topolu, Odžake i Apatin.

Najpre je upriličena misa, odnosno Liturgijsko slavlje, koje je predvodio odžački velečasnik Jozef Vogrinc, a potom je, za sve prisutne, organizovan prijem u Župnom dvoru, u organizaciji Humanitarnog udruženja Nemaca „Gerhard“ iz Sombora.

Posebni gosti ove svečanosti bili su članovi porodice Vezinger, rodom iz Nemačke, čiji je najstariji član kršten upravo u Crkvi Imena Marijinog u Bačkom Brestovcu. Oni su, kao i ostali prisutni gosti, osvežili sećanje na zaostavštinu Podunavskih Nemaca u celoj Vojvodini, a posebno na prostoru odžačke opštine. Njihova zaostavština vidi se kako u umetnosti, kulturi, privredi, tako i u arhitekturi, ali i u jeziku – nije retkost danas sresti germanizam u svakodnevnom govoru na ovom području. Osim toga, svojim potomcima, ostavili su u amanet i katoličke crkve, u kojima mogu da ispovedaju svoju veru.

Da bi očuvali multietničnost i multikonfesionalnost ove sredine, u organizaciju ovakvih događaja aktivno su uključeni i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu, i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, kao i istaknuti pojedinci i udruženja, koja baštine nemačku tradiciju u Vojvodini. A, Vojvodina ne bi bila Vojvodina, da ne čuva upravo ono što je njena glavna odlika – različitost.

OVAJ PROJEKAT JE SUFINANSIRAN IZ BUDŽETA OPŠTINE ODŽACI. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA.

Tagovi:
Pročitajte još: