fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Kina, a ne EU, primorala Apple da uđe u 21. vek i prihvati RCS razmenu poruka

Dopisivanje

Svetom je sredinom novembra 2023. godine odjeknula najava kompanije Apple da će konačno implementirati podršku za Rich Communications Services (RCS) razmenu poruka u iMessage aplikaciji. Iako je mnoge začudilo da ovaj potez dolazi bez intervencije regulatora, sada se veruje da je za to direktno odgovorna Kina.

Ovakav pogled na odluku tehnološkog giganta iz Kupertina donosi nam Džon Gruber, bloger čiji izvori unutar kompanije tvrde da je “iOS podrška za RCS vezana za Kinu” i ukazuju na nova pravila kineskih regulatora.

“Imam dobre vesti za ljubitelje prinudnih vladinih regulativa – Apple je na ovo primoran od strane Kine, a ne EU”, tvrdi Gruber na svom blogu.

Gruber ukazuje na novi zakon, za koji je kinesko Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija javno zatražilo mišljenje od strane operatora i pojedinaca u julu 2023. godine, a koji bi zabranio sertifikaciju i prodaju uređaja koji ne podržavaju RCS razmenu poruka u Kini.

Kako je iMessage prethodno bio predmet istrage, mnogi su verovali da je zapravo evropski Zakon o digitalnim tržištima taj koji će primorati Apple da implementira RCS, baš kao što je to bio slučaj sa otvaranjem App Store prodavnice aplikacija. Međutim, regulatori EU su ove nedelje objavili da nema dokaza da je iMessage “gatekeeper”, odnosno čuvar tehnologije koji se mora primorati da otvori svoje sisteme.

Šta je RCS?

RCS je protokol za razmenu poruka putem interneta, naslednik SMS-a, koji je na Android telefone stigao 2019. godine i doneo sledeće mogućnosti:

Grupna dopisivanja
Slanje slika i videa u HD rezoluciji
Indikator o kucanju poruke
Izveštaj o pročitanim porukama
Enkripcija u razmeni poruka
Mogućnost deljenja lokacije u realnom vremenu
Besplatno slanje poruka u inostranstvo ukoliko obe strane koriste RCS
Prihvatanjem RCS standarda, Apple će omogućiti da gore navedene mogućnosti funkcionišu prilikom komunikaciji između Android i iOS korisnika. Međutim, Apple ne odustaje od različito obojenih mehurića, pa će vlasnici iPhone uređaja i dalje u iMessage aplikaciji biti prikazani plavom, a vlasnici Android telefona zelenom bojom.

Tagovi:
Pročitajte još: