fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Kina lansirala satelite „Makao Sajens 1”

Lansiranje

Sateliti su raketnim nosačem „Dugi marš 2C” lansirani sa kosmodroma Đijućijuen u severozapadnoj Kini juče u 16 sati po pekinškom vremenu, nakon čega su ušli u predviđene orbite.

To je bila 474. lansirna misija raketnog nosača serije „Dugi marš”. Takođe je u svemir poslat i satelit za naučni eksperiment „Luođija-2”.

„Makao Sajens 1” čine dvojni sateliti. Satelit A nosi opremu poput magnetometra visoke preciznosti kako bi otkrio magnetna polja na Zemlji. Satelit B je, između ostalog, opremljen detektorom čestica visoke energije i uređajem za solarne rendgenske zrake, kako bi se prikupili podaci o svemirskom prostoru.

„Makao Sajens 1” ima sposobnost da dopuni rezultate istraživanja koje postižu evropski sateliti „Svarm” i prvi kineski seizmološko-elektromagnetski satelit „Džangheng 1”. Takva kombinacija doprinosi sveobuhvatnijem upoznavanju magnetskih polja i prostornog okruženja na niskim geografskim širinama Zemlje, kao i lakšem praćenju Južnoatlantske Anomalije (SAA).

„Makao Sajens 1” je prvi svemirski satelitski program razvijen u saradnji kontinentalnog dela Kine i Makaoa, saopštila je Nacionalna svemirska uprava Kine.

Tagovi:
Pročitajte još: