fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Kina predlaže stroge mere: Pametni uređaji za decu ograničeni na “mod za maloletnike”

Deca i internet

Kineska Uprava za kibernetički prostor (CAC) predlaže nove mere kako bi se suzbila zavisnost od pametnih telefona kod dece.

CAC želi da uređaji poput pametnih telefona, tableta i satova imaju “mod za maloletnike” koji će ograničavati pristup internetu korisnicima mlađim od 18 godina od 22.00 do 6.00.

Kineska javnost može dati svoje povratne informacije o nacrtu smernica CAC-a do 2. septembra, a one su već uzrokovale pad vrednosti tehnoloških akcija na berzi.

Online platforme će biti odgovorne za sprovođenje ograničenja

Smernice takođe predlažu dnevna vremenska ograničenja: dva sata za osobe uzrasta 16-18 godina, jedan sat za uzrast od osam do 16 godina i svega osam minuta za one mlađe od osam godina.

Online platforme će biti odgovorne za sprovođenje predloženih ograničenja. Međutim, roditelji će imati mogućnost da zaobiđu neka od njih.

Ove smernice rezultat su rastuće zabrinutosti zbog miopije i zavisnosti od interneta među kineskom omladinom.

Vodeći tehnološki stručnjaci predviđaju da bi ove nove regulative mogle značajno uticati na kinesku tehnološku industriju. Postoji mogućnost da internet kompanije razmotre zabranu pružanja usluga maloletnicima.

Kineske tehnološke firme poput “Bilibili” i “Kuaishou” doživele su pad vrednosti svojih akcija nakon objavljivanja smernica, i to za 6,98 i 3,53 odsto.

Kina je već uvela slična vremenska ograničenja za video-igre za maloletnike 2021. godine.

Tagovi:
Pročitajte još: