Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kina zabranila korišćenje iPhone telefona vladinim službenicima!

zabrana iphona

U najnovijem pokušaju da se osloni isključivo na tehnologiju domaće proizvodnje, Kina je zabranila upotrebu iPhone telefona i drugih stranih tehnoloških uređaja svim zaposlenima u vladinim agencijama. Zbog bojazni od sajber špijunaže, radnici ne samo da ne smeju da koriste ove uređaje za potrebe posla, već ne smeju ni da ih unose u prostorije koje pripadaju vladi.

Kako piše Wall Street Journal, ova zabrana ima potencijal da smanji interesovanje za telefonima kompanije Apple, čija popularnost je ogromna na kineskom tržištu. Ukoliko se to i desi, posledice sumnje na sajber špijunažu i mešanje u unutrašnje stvari Kine bi najviše osetio tehnološki gigant iz Kupertina koji se dugo borio da zadovolji državne zvaničnike ove zemlje.

Iako iPhone uređaji poseduju razne mehanizme za zaštitu od praćenja, jedan od ustupaka ove kompanije jeste korišćenje servera smeštenih u Kini za skladištenje iCloud podataka domaćih korisnika. Ovo je prema mišljenju kritičara u velikoj meri ugrozilo njihovu privatnost i omogućilo nadležnim organima presretanje korisničkih podataka.

Nema sumnje da će mnogi videti ovaj potez Kine kao odgovor na američku zabranu korišćenja TikTok-a vladinim službenicima, ali i uvođenja raznih sankcija kao što su zabrana uvoza naprednih poluprovodnika ili onemogućavanje kompanijama Huawei i ZTE da pristupe američkim tehnologijama.

S druge strane, SAD tvrdi da je Kina napredovala zahvaljujući krađi tuđih tehnologija i poziva na stvaranje koalicije koja će sprečiti ovu državu da se tehnološki odlepi u razvoju ključnih tehnologija.

Tagovi:
Pročitajte još: