Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kineski stručnjaci poručuju Evropi: Bez naših baterija ne možete da pravite jeftine automobile na struju

Električni automobili

Električna vozila proizvedena u Kini ove 2024. godine će činiti jednu četvrtinu ukupno prodatih električnih vozila (EV) u Evropi, a njihov prosečan rast prodaje će, u proseku po zemljama, iznositi 5 odsto u odnosu na prethodnu 2023. godinu.

Prema najnovijoj analizi Evropske federacije za transport i životnu sredinu (European Federation for Transport and Environment – T&E), oko 19,5 odsto EV prodatih u zemljama EU prošle godine bilo je proizvedeno u Kini. Gotovo jedna trećina od tog broja našla je svoje kupce u Francuskoj i Španiji.
A budući da su kineski brendovi, među kojima je najistaknutiji BYD, već neko vreme u ozbiljnoj globalnoj ekspanziji, ove 2024. godine se može očekivati da vozila “Made in China” dostignu, a možda i prestignu, 25 odsto tržišnog učešća.

Kako većina EV prodatih u Evropi otpada na brendove zapadne proizvodnje, među kojima dominira Tesla – čiji se četvorotočkaši takođe dobrim delom prozvode u Kini i potom transportuju u Evropu, isključivo kineski brendovi će u 2024. zauzimati 11 odsto evropskog tržišta. T&E predviđa da bi taj procenat do 2027. mogao da naraste na 20 odsto.

I BMW i Tesla “Kinezi” pod istragom?
Rezultati ove analize objavljeni su u trenutku kada Evropska komisija sprovodi istragu o subvencijama koje proizvođači električnih vozila u Kini dobijaju od države, kako bi se utvrdilo da li to dovodi do nelojalne konkurencije lokalnim evropskim kompanijama. Zanimljivo je, međutim, da bi i zapadni proizvođači koji svoja vozila distribuiraju iz Kine, kao što su Tesla i BMW, mogli da se nađu na meti ove istrage.

Prema rečima Tu Le, iz konsultantske kuće Sino Auto Insights, podsticaji države koji su u Kini uvedeni početkom 2010-ih, doveli su do pojave velikog broja startapova u automobilskoj industiji i nastanka baterijskih ćelija povećanog kapaciteta, što je automatski otvorilo put proizvodnji pristupačnih električnih vozila.

Evropski i američki proizvođači zasta kaskaju za kineskim zbog toga što u svojoj ponudi nemaju kvalitetna električna vozila po pristupačnim cenama. Tradicionalni evropski proizvođači automobila su tek relativno nedavno počeli da se bave njihovim dizajniranjem, projektovanjem i kostruisanjem, prenosi CNBC zaključak kineskog stručnjaka.

Iz T&E predlažu moguće podizanje dažbina na električna vozila na najmanje 25, sa sadašnjih 10 odsto. Cilj takve mere bilo bi povećanje cena “srednjih” električnih automobila, limuzina i SUV modela, iz Kine, kako bi oni postali skuplji od ekvivalenatnih vozila evropskih proizvođača, dok bi istovremeno kompaktni SUV-ovi i “veći automobili” ostao nešto jeftiniji.

Kontramere “Made in China”
T&E, međutim, dodaje i da bi Evropa morala da postane mnogo nezavisnija i samodovoljnija u proizvodnji baterijskih ćelija za domaću industriju električnih vozila. Zato kineski stručnjak ističe da “evropski proizvođači ne mogu da proizvode pristupačne i profitabilne električne automobile bez kineskih baterija, pošto su Kinezi daleko ispred i EU i SAD u njihovoj proizvodnji”.

Ali da ni proizvođači “Made in China” elektromobila ne sede skrštenih ruku i čekaju da im EU uvede nove namete, već da i sami rade na “kontramerama”, pokazuju najnoviji potezi dva već pomenuta velika proizvođača – Tesla i BYD. Dve kompanije su se u finišu prošle godine po prodaji svojih električnih modela potpuno približili jedna drugoj, pa je kineska pretekla američku.

Tesla sada radi na proširenju kapaciteta svoje Gigafabrike u Nemačkoj. Istovremeno, BYD planira izgradnju pogona za proizvodnju električnih automobila u mađarskom gradu Segedinu, drugu u toj zemlji u kojoj duže od pet godina proizvodi električne autobuse.

Tagovi:
Pročitajte još: