Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kinezi najbrojniji među stranim turistima u Srbiji

Kineski turisti su prvi put na prvom mestu, kada su u pitanju dolasci stranih turista u Srbiju, rekao je potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je dodao da su, na osnovu podataka za prvih sedam meseci ove godine, turisti iz Kine zabeležili ukupno 73.559 dolazaka. To je rast od 39% u odnosu na isti period prošle godine.

– Istovremeno, gosti iz Kine su na drugom mestu po broju ostvarenih noćenja, sa ukupno 135.386 noćenja u Srbiji, što je rast od čak 51%. Prema ovom parametru, na prvom mestu su i dalje turisti iz Bosne i Hercegovine sa nešto više od 160.000 noćenja – naveo je Ljajić za Tanjug.

Ministar Ljajić je rekao i da je, sudeći prema rezultatima turističkog prometa za period januar-jul, došlo do promene, pa je među pet država sa najvećim brojem dolazaka, od bivših jugoslovenskim republika mesto zadržala samo Bosna i Hercegovina, a ostale pozicije zauzimaju Turska na 3. mestu, Nemačka na 4. i Bugarska na 5. mestu.

– Važno je istaći i da turisti iz Ruske Federacije po broju noćenja beleže rast od čak 40% i ovo će, po svemu sudeći, biti rekordna godina kada je reč o gostima iz Rusije – kazao je Ljajić, dodavši da su ruski turisti ostvarili ukupno 113.830 noćenja za prvih sedam meseci.

Inače, u periodu januar-jul ove godine, zaključio je Ljajić, u Srbiji je boravilo 2.042.667 turista, što je rast od 5,4% u odnosu na isti period prošle godine. Od toga, domaći turisti činili su 52% u ukupnom broju dolazaka, a strani 48%.

Foto: Anton Violin/shutterstock.com

Preuzeto: eKapija

Tagovi:
Pročitajte još: