Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

KINEZI PROBILI REKORD: Predstavili voz koji ide 620 km/h – i može da se pomeri jednom rukom!

Prešišali sve. 

Kineski inženjeri predstavili su prototip superbrzog magnetskog voza koji koristi eksperimentalnu tehnologiju visokotemperaturnih superprovodnika (VTS). Dizajneri voza s Jugozapadnog univerziteta Jiaotong tvrde kako će voz moći dostići brzinu od 620 kilometara na sat.

Voz je isproban prošle snedelje, na 165 metara dugom poligonu za testiranje. Radi se o prvoj komercijalnoj primeni visokotemperaturnih superprovodnika, koji ne zahtevaju tehnički složen i skup proces hlađenja na izrazito niske temperature uz pomoć tečnog helijuma.

Poput ostalih vozova koji lebde iznad pruge uz pomoć magnetskog polja, i ovaj prototip levitira iznad pruge kako bi iskusio što manje trenja. Deng Zigang, zamenik direktora istraživačkog centra za superbrze vozove u tunelima pod niskim pritiskom, naglasio je kako ova tehnologija omogućava vozu da lebdi bez stalnog napona.

– Može se pomeriti jednom rukom – kazao je Deng, a kineski Xinhuanet piše kako je jedan od novinara na prezentaciji uspeo jednim prstom da pomeri lokomotivu tešku 12 tona.

Voz su zajednički razvili univerzitetski stručnjaci u saradnji s kineskim železničkim gigantima, China Railway Group Limited i CRRC Corporation Limited.

VTS tehnologija predstavlja veliki iskorak prema konačnom cilju železničkog saobraćaja – vozovi s magnetskom levitacijom koji putuju u tunelima pod niskim pritiskom. Radi se o konceptu koji bi maksimalno eliminisao glavnu prepreku kod postizanja visokih brzina, trenje. Konvencionalni vozovi gube energiju i brzinu na trenje, i na otpor vazduha. Kako otpor vazduha raste sa brzinom voza, smanjivanje pritiska vazduha omogućilo bi postizanje brzina većih i od 1.000 kilometara na sat.

Kina je proteklih godina preuzela vodeće mesto u svetu po izgradnji brzih železničkih pruga. Do kraja prošle godine, u Kini je bilo više od 37.900 kilometara pruga za superbrze vozove.

Preuzeto: Srbija Danas

Tagovi:
Pročitajte još: