Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ko je izumeo mobilni telefon – Amerikanci ili Rusi?

Martin Kuper

Ako na pitanje ko je izmislio mobilni telefon odgovorite da su to bili Amerikanci – nećete pogrešiti, ali nećete pogrešiti ni ako kažete da su to bili Rusi.

Mobilni telefon verovatno koristite više sati svakoga dana. Međutim, da li ste se nekada zapitali ko je izumeo mobilni telefon?

E pa, odgovor na ovo pitanje je, zapravo – dvostruk. Sve zavisi sa koje tačke ga posmatrate. Naime, prema zvaničnoj verziji mobilni telefon je izmislio jedan Amerikanac, a prema nezvaničnoj – jedan Rus.

U nastavku ove kratke, ali zanimljive priče o prvom mobilnom telefonu vratićemo se čak u 1947. godinu, jer je tada sve počelo.

Izum inženjera iz kompanije Motorola
Kako je zapisano na stranicama istorije, prvi uređaj nazvan mobilni telefon je, davne 1973. godine, izmislio gospodin Martin Kuper, inženjer američke firme Bell Labs. Prototip je nazvan Motorola DynaTAC i bio je ogroman – težio je čitavih dva kilograma i mogao da radi nekoliko sati napajajući se iz integrisane baterije.

Stvaranje mobilnog telefona nije bio lak posao jer je trebalo izmisliti čitavu novu tehnologiju. Prvi pokušaji da se izmisli mobilni telefon datiraju iz 1947. godine, kada je kompanija Bell Labs patentirala sistem za prenos glasa preko radiofrekvencija. Ipak, tehnologija je tada još bila u povoju i nije bilo moguće koristiti je za komunikaciju između dva mobilna uređaja.

Naredni pomak usledio je 1960-ih godina, kada je započet razvoj i korišćenje satelita za prenos glasa i podataka. Time je omogućen razvoj mobilnih telefona koji su mogli da rade van granica jedne zemlje.

Stojeći na ramenima svojih prethodnika, Martin Kuper je, više od decenije kasnije, uspešno napravio prvi mobilni telefon i označio početak vrtoglave tehnološke revolucije u oblasti mobilnih komunikacija.

Kuper je, takođe, imao čast da obavi i prvi telefonski razgovor mobilnim telefonom. Naime, 3. aprila 1973. godine ovaj inženjer je stajao na ulici na Menhetnu u Njujorku. Pored njega se nalazila prva mobilna antena. Kuper je izvadio prvi mobilni telefon, privlačeći radoznale poglede prolaznika, i odlučio da pozove svog rivala sa posla, inženjera po imenu Džoel Engel, na njegov fiksni telefon: “Halo, Džoel. Zovem te sa pravog mobilnog telefona”, bile su prve reči koje su izgovorene preko mobilnog telefona.

Ovaj događaj odigrao se čitavu deceniju pre nego što će moblina komunikacija ući u komercijalnu upotrebu.

Izum ruskog radio-inženjera
Prema drugoj verziji, prvi mobilni telefon je izmišljen u Rusiji 1957. godine, za šta je zaslužan sovjetski radio-inženjer Leonid Ivanovič Kuprijanovič.

Naime, u 8. broju časopisa Nauka i Život, te 1957. objavljena je fotografija prvog mobilnog telefona ovog ruskog naučnika. U pitanju je bio prototip nosivog automatskog dupleks mobilnog radiotelefona LK-1, teškog tri kilograma, koji je autor nazvao radiofon.

Možda je upravo ovaj naziv razlog zbog kog se njegov izum zvanično ne smatra prvim mobilnim telefonom, iako je to uistinu bio.

Uređaj je testiran je 9. aprila iste godine. Imao je domet od 20 do 30 km i bateriju koja je držala čitav dan.

Kuprijanovič je uređaj poboljšao 1958. godine, drastično smanjivši njegove dimenzije tako da je ovaj mobilni telefon imao težinu od “samo” 500 grama. Poređenja radi, mobilni telefoni zapadnih kompanija su uspeli da postignu ovu veličinu uređaja tek početkom 80-tih godina 20. veka.

Kuprijanovičev mobilni telefon za komunikaciju je koristio istu tehnologiju koja je i danas u upotrebi i bio je u stanju da signal prenosi na žičanu mrežu i obrnuto. To znači da je bilo moguće da uputi ili primi poziv sa bilo kog fiksnog telefona.

Već 1961. godine ovaj inženjer je uspeo da dodatno smanji svoj mobilni telefon tako da je imao svega 70 grama i mogao je da stane na dlan jedne ruke. Uređaj nije imao ekran, a umesto dugmića sa brojevima na prednjoj strani nalazio se birač na okretanje.

Tagovi:
Pročitajte još: