Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ko je zaista bio Tutankamon? Postao vladar sa samo devet godina, njegova smrt je velika misterija

Tutankamon

Postoje razna nagađanja koji je uzrok smrti dečaka-faraona.
Davnog 04. novembra 1922. godine, britanski arheolog Hauard Karter otkrio je grob egipatskog faraona Tutankhamona u Dolini kraljeva kod Luxora u Egiptu.

U grobu je nađen i veliki broj raznih dragocenosti, koje se sada nalaze u muzeju u Kairu.

Da nije došlo do otkrića grobnice 12-og egipatskog faraona Tutankamona 1922. godine, ime ovog egipatskog vladara verovatno ne bi bilo poznato ljudima iz najrazličitijih krajeva sveta.

Ko je bio Tutankamon?
Tutankamon je na tron došao sa samo devet godina (odatle naziv dečak-faraon), a vladavinu Egiptom je, navodno podelio sa vezirom i savetnikom, a zatim i naslednikom, Ajem.

Vladavina Tutankamona nije bila ni duga, a ni posebno upečatljiva, a pretpostavlja se da je Egiptom vladao u periodu od 1332. godine p.n.e. do 1323. godine p.n.e. Njegovo prvobitno ime, Tutankaton, znači “živa slika Atona” dok Tutankamon znači “živa slika Amona“.

Njegova smrt bila je i ostala misterija. Postoje razna nagađanja koji je uzrok smrti – malarija, gangrena od slomljene noge, kao i ujed nilskog konja.

Sahranjen je užurbano i vrlo brzo i zaboravljen.
U centru svetske pažnje našao se tek 3.000 godine kasnije, kada je britanski arheolog Howard Carter otkrio je njegov grob u Dolini kraljeva.

Tagovi:
Pročitajte još: