Kod Odžaka spasena dva orla belorepana

Dva orla belorepana spasena su sigurne smrti brzom i zajedničkom intervencijom Republičke i Pokrajinske inspekcije zaštite životne sredine, Šumarsko-lovne inspekcije, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Lovačkog udruženja (LU) „Mostonga“ i Veterinarske ambulante „Šapica“ iz Odžaka.

Lovočuvar Damir Ivanović iz LU „Mostonga“ je 13. maja primetio u ataru između Odžaka, Karavukova i Srpskog Miletića, dva orla belorepana (Haliaeetus albicilla) kako leže jedan do drugog, pa mu je bilo sumnjivo da nešto nije u redu, kažu u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.


To je odmah i prijavio svojim nadređenima, koji su o svemu obavestili nadležne republičke i pokrajinske inspekcije.


S obzirom da se sve to dešavalo uveče oko 20 časova, kao i na urgentnost same situacije gde se dva orla nalaze u ropcu za život, ključni faktor je bilo vreme za koje će im se pružiti prva pomoć, navode stručnjaci Zavoda.

Okolnosti na licu mesta i položaj u kojem su nađene ptice ukazivale su na potencijalno trovanje pesticidima i to najverovatnije kroz lanac ishrane.

Prema instrukcijama Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, lovočuvar je ptice odneo do prve dostupne veterinarske ambulante “Šapica” u Odžacima, gde im je prvu pomoć pružila Tanja Jovanović, dr vet. medicine.


Ptice su tu dočekale jutro i dolazak Tima za zbrinjavanje strogo zaštićenih divljih životinja.

Orlovi belorepani se trenutno nalaze u Prihvatilištu ZOO vrta Palić, gde će ostati na lečenju do oporavka, a potom će biti vraćeni u prirodu.

 

Izvor: Tanjug