fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Koja je razlika između inhalatora i nebulizatora za decu: Evo čemu služe i za šta se sve koriste

Dete se inhalira

Hladna sezona označava vrhunac bolesti respiratornih organa. Mogu se javiti u blagom obliku – u obliku klasične respiratorne infekcije, ili sa komplikacijama, u obliku bronhitisa ili pneumonije. U nedostatku odgovarajućeg lečenja, neki od njih mogu postati hronični.

Za lečenje respiratornih bolesti obično se preporučuje da se više odmarate i pijete tečnost, dajete detetu lekove koje je prepisao pedijatar, ali i da praktikujete inhalaciju.

Ova vrsta terapije se smatra jednom od najefikasnijih i sprovodi se pomoću inhalatora ili nebulizatora. Koje su njihove prednosti? Prvo, lek odmah ulazi u telo, bliže izvoru bolesti. Drugo, za razliku od tableta i smeša, lek ne uzimate oralno, što znači da ne utiče na gastrointestinalni trakt. Terapija inhalacijom smanjuje rizik od neželjenih efekata i pogodna je za skoro sve, piše Parents.ru.

Prvo, morate razumeti razlike između nebulizatora i inhalatora. Inhalator je uređaj koji vam omogućava da “udahnete” lek pretvarajući ga u paru ili aerosol.

Sa druge strane, nebulizator je uređaj koji je sposoban da napravi aerosol od tečnog leka sa određenom veličinom čestica koja vam je potrebna. Ovo vam omogućava da regulišete koliko duboko treba da idu čestice leka – što su manje, to su dublje.

Nebulizator se smatra sigurnijim – kada se koristi, tečnost se ne zagreva, što znači da ga mogu koristiti čak i mala deca bez rizika od opekotina. Strogo govoreći, oba uređaja se smatraju inhalatorima, jer je nebulizator specijalizovana vrsta inhalatora. Zato se nemojte iznenaditi ako ih pronađete u istom odeljku prilikom kupovine.

Kako odabrati nebulizator?

Kao što smo već saznali, nebulizator pretvara lek u aerosol. Postoje tri tipa nebulizatora, koji se razlikuju po mehanizmu rada: kompresorski, ultrazvučni i mrežasti.

Kompresorske jedinice pogonjene komprimovanim vazduhom. Jednostavni su za upotrebu, prihvataju širok spektar lekova i savršeni su za kućnu upotrebu. Jedini nedostatak je što kompresor može biti prilično glasan.

Ultrazvučni nebulizatori razlažu lekove u aerosol pomoću ultrazvuka. Ovo stvara fini aerosol koji može prodreti čak i u donji respiratorni trakt. Loša strana je što imaju strogo ograničenu listu lekova.

Treći tip nebulizatora, mrežasti, pravi aerosol od leka koristeći vibrirajuću mrežastu membranu. Veoma su prenosivi i nečujni, a inhalacije možete izvoditi u bilo kom položaju, čak i ležeći – što je veoma zgodno kada su u pitanju mala deca.

Kada birate nebulizator, razmislite za koje svrhe vam je potreban. Ako želite da ga koristite za lečenje kašlja ili druge bolesti gornjih disajnih puteva, običan kompresorski nebulizator će verovatno raditi posao – može se koristiti za celu porodicu. Takođe, ako su sva vaša deca starija od godinu dana, možete koristiti parni inhalator.

Ako vam je potrebno da ga uvek držite pri ruci – kada putujete ili u poseti – obratite pažnju na mrežaste nebulizatore. Ultrazvučni nebulizatori se takođe mogu nositi, ali nisu svi lekovi pogodni za njih.

Napomena: Pre korišćenja nebulizatora i inhalatora neophodno je da se konsultujete i popričate sa lekarom!

Tagovi:
Pročitajte još: