fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Koje voće i povrće je najviše, a koje najmanje prskano pesticidima?

voće i povrće

Svake godine, Radna grupa za životnu sredinu (EVG) analizira najnovije podatke Ministarstva poljoprivrede SAD (USDA) kako bi izdvojili listu namirnica, odnosno neorganskog voća i povrća sa najviše i najmanje pesticida. Jer kako ističu u svom saopštenju “svako izlaganje pesticidima predstavlja problem, s obzirom da znamo kako oni mogu da naštete zdravlju ljudi, prevashodno deci”.

Iako, brojne studije sprovedene na najprestižnijim univerzitetima u svetu već godinama unazad ukazuju na vezu između pesticida i zdravstvenih problema, naučnici ističu da rešenje postoji. Jer se pokazalo dase zamenom neorganskog voća ili povrća sa organskim, nivo ovih štetnih hemikalija gotovo momentalno smanjuje u ljudskom telu.

75 posto od 46.569 uzoraka je sadržalo ostatke pesticida
Rezultati su dobijeni prikupljanjem 46.569 uzoraka najpopularnijeg voća i povrća, koje je potom oprano i očišćeno kao što bi to uradio svako od nas kod kuće. Nakon pranja, skoro 75 posto neorganskih svežih proizvoda prodatih u SAD sadržalo je ostatke pesticida, od kojih je jedan deo odavno zabranjen od strane Agencije za zaštitu životne sredine.

Ono što je novo u odnosu na prethodnu godinu, jeste da su se na “prljavoj listi” ove godine pojavile boranija i borovnice, jer je u njima otkrivena zabrinjavajuća koncentracija pesticida povezanih sa bolestima nervnog sistema. S druge strane, iz “čiste liste” je uklonjena dinja, a dodata šargarepa.

Od 46 različitih vrsta voća i povrća, ovih 12 je najviše tretirano pesticidima:

1. Jagode
2. Spanać
3. Kelj
4. Breskve
5. Kruške
6. Nektarine
7. Jabuke
8. Grožđe
9. Paprika i ljuta paprika
10. Trešnje
11. Borovnice
12. Boranija

Od 46 različitih vrsta voća i povrća, ovih 15 je najmanje tretirano pesticidima:

1. Avokado
2. Kukuruz
3. Ananas
4. Luk
5. Papaja
6. Slatki grašak (zamrznut)
7. Špargla
8. Dinja
9. Kivi
10. Kupus
11. Pečurke
12. Mango
13. Slatki krompir
14. Lubenica
15. Šargarepa

Tagovi:
Pročitajte još: