fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Koliko Apple zapravo košta da napravi jedan iPhone

iPhone

Najnovija iPhone serija uređaja je lansirana sredinom septembra, uz određena poskupljenja na američkom i iznenađujuće jeftiniju cenu na srpskom tržištu. Međutim, iako je finalna cifra ono o čemu se najviše priča, da li ste se ikada zapitali koliko Apple košta da napravi jedan iPhone?

Naravno, kako su u pitanju četiri modela, imamo i četiri različita odgovora. Prema analizi koju je izvršio Nikkei, utvrđeno je da je aktuelna iPhone 15 serija koštala između 8% i 16% više da se napravi nego što je to bio slučaj sa prethodnim modelima.

Sasvim očekivano, iPhone 15 Pro Max je najskuplji telefon koji Apple proizvodi, a ukupna cena materijala iznosi 558 dolara, što je 12% skuplje nego što je to bio slučaj sa iPhone 14 Pro Max modelom.

Najmanja razlika u poređenju sa prethodnom generacijom je vidljiva na iPhone 15 Pro uređaju, čije komponente koštaju 523 dolara, što se prevodi kao 8% skuplje nego iPhone 14 Pro.

Kada je u pitanju iPhone 15 Plus model, procenjuje se da je Apple za njegovu proizvodnju morao da izdvoji 442 dolara, odnosno 10% više nego za iPhone 14 Plus.

Mnogi će pomisliti da je najveće iznenađenje regularni iPhone 15. Ovaj model je koštao Apple 423 dolara da napravi, što je 16% više nego što je to bio slučaj sa iPhone 14 telefonom. Međutim, ukoliko uzmemo u obzir koliko su promene u odnosu iPhone 13 bile male, kao i to da se iPhone 14 pokazao kao telefon koji najviše gubi na vrednosti na tržištu polovnih Apple uređaja, slika postaje mnogo jasnija.

Pogled na drugu analizu, koju je 9. novembra objavio Counterpoint Research, nam daje uvid i koji su to delovi poskupeli, a koji pojeftinili. Očekivano, Apple je morao da izdvoji više novca za bolji senzor kamere, za titanijumsko kućište za potrebe Pro modela, kao i za A17 Pro, prvi čipset izrađen na proizvodnom procesu od 3 nm. S druge strane, gigantu iz Kupertina su u prilog išle niže cene memorije i ekrana.

Tagovi:
Pročitajte još: