Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Koliko često beba treba da “kaki”: Ovo su glavni razlozi zašto ima zatvor, tvrd i bolan stomak do prve godine života

Pelene

Zatvor kod beba se javlja kod skoro svake treće bebe! U prvim danima života, vaša beba će imati stolice koje se nazivaju mekonijum. Ovo je gusta crna ili tamnozelena supstanca koja je ispunila creva pre rođenja, a kada mekonijum prođe, stolica će postati žuto-zelena. Šta je sledeće?

Ako beba doji, njena stolica obično podseća na senf sa zrnastim česticama. Dok ne počne da jede čvrstu hranu, konzistencija stolice može da varira od veoma meke do polutečne i tečne.

Ako je vaša beba hranjena adaptiranim mlekom, njena stolica će obično biti braon ili žute boje. Ali ako jede hipoalergene formule ili sa dubokom hidrolizom proteina, stolica može biti zelena . Ovo je dobro. Ako je vaša beba dojena ili hranjena na flašicu, tvrda ili veoma suva stolica može biti znak da ne dobija dovoljno tečnosti ili da gubi previše tečnosti zbog bolesti, groznice ili vrućine.

Koliko često beba treba da kaki?

U prvih nekoliko nedelja nakon rođenja, učestalost može biti jednaka broju hranjenja, a zatim se obično menjana 1-2 puta dnevno. O konstipaciji ćemo govoriti kada:

Intervali između pražnjenja creva će se povećati u poređenju sa starosnom normom, na primer, dva ili manje pražnjenja creva nedeljno
Ako je defekacija praćena značajnim naprezanjem deteta, anksioznošću, plačem
Kada vidimo formirani izmet u obliku gline, tvrdi izmet, ponekad u obliku “ovčijeg izmeta”, fragmentiran, u malim količinama, pomešan sa krvlju
Ako primetite da vaša beba ima bolove tokom pražnjenja creva, pražnjenje creva traje nenormalno dugo, postoje male pukotine na koži oko anusa ili vaša beba ima tvrd stomak
Glavni razlozi za razvoj funkcionalne konstipacije kod dece do prve godine života su sledeći.

Loš kvalitet formule, nepravilna dnevna rutina i ishrana majke, nepoštovanje režima dojenja od strane majke i deteta, poremećaji hranjenja (nedovoljno hranjenje, nepravilan unos komplementarne ishrane, monotona ishrana i kršenje njenog režima, česte promene formula…
Intolerancija na proteine kravljeg mleka, tj. alergija na hranu
Nedostatak gvožđa
Hipogalaktija kod majke, neefikasno sisanje (oralni defekti, opšta slabost), česta regurgitacija i povraćanje izazivaju zatvor. U ovom slučaju, feces postaje taman, viskozan i oskudan.
Kako dijagnostikovati konstipaciju i šta učiniti?

Potrebno je proceniti opšte stanje i težinu deteta, koliko mleka dobija po dojenju i dnevno vaganjem pre i posle hranjenja, da li je dojeno, i po potrebi izvršiti korekcije u ishrani.

Drugi mogući uzroci zatvora:

Genetska predispozicija – roditelji imaju zaprtje
Patološki tok trudnoće i porođaja
Perinatalno oštećenje CNS-a
Mišićna hipotonija – uzrokovana različitim razlozima
Hipervitaminoza vitamina D
Alergije na hranu
Intestinalna disbioza
Nedovoljna pažnja majke na blagovremeno formiranje refleksa defekacije deteta
Zatvor tokom febrilne groznice
Postoje razni uzroci zatvora, a ukoliko primetite zatvor kod bebe, neophodno je da se javite pedijatru koji će preduzeti odgovarajuće mere.

Tagovi:
Pročitajte još: