Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Koliko je bezbedno da stoji adaptirano mleko u flašici

Beba i mleko

Ukoliko beba nije popila sve, da li odmah prosuti adaptirano mleko ili se može sačuvati za kasnije?

Neki stručnjaci tvrde da pripremljena mlečna formula ne bi trebalo stajati više od sat vremena na sobnoj temperaturi dok Svetska zdravstvena organizacija kaže da je maksimalno 2 sata čekanja.

Štetne se bakterije mogu brzo razvijati u pripremljenoj formuli, čak i ako je čuvamo u frižideru i dalje može preživeti i razmnožavati se, samo nešto sporije.

Što mleko duže stoji, veće su šanse za razvojem infekcije kod deteta pa je važno da za svako hranjenje pripremite sveže mleko.

Temperatura vode je važna

Mlečna formula u prahu nije sterilan proizvod, a razlog zašto se neke zdravstvene organizacije ne slažu oko toga koliko tačno mleko sme stajati krije se u temperaturi vode sa kojom se mleko priprema

Svetska zdravstvena organizacija savetuje zagrevanje vode na minimalno 70 stepeni kako bi temperatura ubila sve štetne bakterije u formuli. Mleko se, naravno, bebi daje tek kada dostigne idealnu temperaturu.

Druge organizacije koje preporučuju da se mleko popije najkasnije sat vremena nakon pravljenja, savetuju to jer smatraju da je za pravljenje mleka dovoljna mlaka voda, što neće ubiti sve bakterije u formuli.

Ako ne postoji druga opcija i formula se mora skladištiti na određeno vreme, svi se slažu da to treba biti u hladnijem delu frižidera i nikako duže od 24 sata.

Preuzeto: Yumama

Foto: Shutterstock

Tagovi:
Pročitajte još: