fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Koliko je potrebno da televizor bude udaljen od vas i kako da to izračunate

Veliki broj ljudi veruje da gledanje televizora iz prevelike blizine oštećuje vid. Ova zabrinutost nije bez osnova i potiče iz vremena kada su TV ekrani zaista emitovali štetno zračenje.

Međutim, pronalazak LCD ekrana eliminisao je ovu opasnost po zdravlje očiju. Ipak, pitanje kolika je idealna udaljenost od televizora i dalje je veoma važno jer gledanje televizora iz prevelike blizine može dovesti do naprezanja i zamora očiju. Zato hajde da vidimo…

Koliko blizu je previše blizu i koja je optimalna udaljenosti od televizora
Nekadašnje pravilo je glasilo da idealna udaljenost od televizora treba da bude najmanje pet puta veća od dijagonale ekrana u koji gledamo. Međutim, to je odavno stvar prošlosti jer je ovo pravilo važilo za televizore sa katodnom cevi, koji se više ne proizvode i gotovo da ih više niko ne koristi.

Vodeći proizvođači smatraju da bi udaljenost trebalo da bude u proseku dva puta veća od same dijagonale ekrana. Ipak, pored udaljenosti, položaj samog televizora u odnosu na mesto na kome sedite takođe je važna stavka u sprečavanju naprezanja očiju.

Bez obzira na to da li se vaš televizor nalazi na komodi, stolu ili okačen o zid, potrebno je da bude pozicioniran tako da se sredina ekrana nalazi u visini vaših očiju dok sedite – ili nešto niže od toga. Na ovaj način sprečava se naprezanje vratnih i očnih mišića, a istovremeno se osigurava dobar ugao za gledanje programa.

Pored toga, zamor se lako može sprečiti i tako što ćete, na svakih 20 minuta gledanja televizora sa optimalne udaljenosti, napraviti pauzu od 20 sekundi i za to vreme “baciti” pogled kroz prozor ka nekom udaljenom objektu.

Idealna udaljenost od televizora sa LCD (LED) ili OLED ekranom

Formula za izračunavanje optimalne udaljenosti od televizora ipak nike egzaktna, jer optimalna udaljenost zavisi i od rezolucije ekrana. U slučaju da koristite TV uređaj čiji ekran ima visoku rezoluciju (npr. 4K), pikseli koji obrazuju sliku neće fizički biti previše veliki, pa ćete takvom ekranu moći da priđete i nešto bliže.

Ukratko, ukoliko vaš TV ima ekran Full HD rezolucije, držite se ranije navedene formule, što znači da je idealna udaljenost za gledanja dva puta duža od dužine dijagonale. S druge strane, idealnu udaljenost od televizora čiji ekran ima 4K UHD (ili čak 8K UHD) rezoluciju možete iračunati tako što ćete dužinu dijagonale pomnožiti sa 1,5. Evo i kratke liste koja će vam dodatno olakšati izbor idealne dijagonale odnosno idealne udaljenosti od TV-a.

Optimalna udaljenost od 4K televizora:
43 ″ – 164 cm
48 ″ – 183 cm
50 ″ – 190 cm
55 ″ – 210 cm
58 ″ – 221 cm
65 ″ – 248 cm
70 ″ – 267 cm
75 ″ – 286 cm
85 ″ – 324 cm
98 ″ – 373 cm
Optimalna udaljenost od HD i Full HD televizora:
32 ″ – 163 cm
40 ″ – 203 cm
42 ″ – 213 cm
43 ″ – 218 cm
50 ″ – 254 cm
Sada znate koja je idealna udaljenost od televizora, tj. udaljenost koja će vam obezbediti maksimalno uživanje.

Tagovi:
Pročitajte još: