Konkurs NSZ za projekte samozapošljavanja do 22. aprila – Podsticaji do 240.000 dinara

Na konkurs za projekte samozapošljavanja građani sa evidencije nezaposlenih mogu do 22. aprila da podnesu zahtev, biznis plan i neophodnu dokumentaciju, rekao je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović.

Ove godine možemo da uključimo u taj program blizu 4.000 ljudi, rekao je Martinović i dodao da je podneto, zasad, oko 2.500 zahteva.

Kako je rekao za RTS, procedura nije zahtevna i novac koji se dobije je bespovratna pomoć za pokretanje nekog posla.

Novac može neko nazvati simboličnim, neko podsticajnim. Ove godine dajemo od 200.000 do 240.000 dinara. Mislim da je to makar dovoljno da se godinu dana uplaćuju porez i doprinosi, dovoljno da se započne neki biznis koji ne zahteva velika ulaganja, rekao je Martinović.

Martinović je rekao da je na evidenciji nezaposlenih 569.000 ljudi i da se taj broj smanjio za oko 8% u odnosu na prošlu godinu.

Direktor NSZ naveo je da je ta služba predstavila svoje programe u svim lokalnim samoupravama, a da je najveće interesovanje za otvaranje novih radnih mesta, za šta se može dobiti od 150.000 do 300.000 dinara.

Kao novinu naveo je program pripravništva, koji se od ove godine sprovodi u privatnim kompanijama.

Želimo da razvijemo realni sektor i rasteretimo javni sektor. Ove godine imaćemo dva modaliteta – za lica sa visokom stručnom spremom i sa srednjom stručnom spremom, starosti do 30 godina, rekao je Martinović.

Postoje uslovi koje moraju da ispune budući zaposleni, ali i poslodavci, rekao je Martinović, dodajući da očekuje da se preko ovog programa angažuje oko 1.130 pripravnika.

Izvor: kula.rs