Konkursi za podršku mladim poljoprivrednicima i investicije u novu opremu

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ima raspisana dva konkursa.

Konkurs za dodelu sredstava za podršku mladima u ruralnim područjima raspisan je radi podsticanja ostanka mladih u ruralnim područjima odnosno njihovog povratka iz gradova.

Ukupna sredstva za raspodelu iznose 100 miliona dinara, a pravo učešća imaju fizička lica i preduzetnici od 18 do 40 godina starosti. Konkurs je otvoren do utroška sredstava, a zaključno sa 23. junom.

Bespovratna sredstva koja se dodeljuju po ovom konkursu namenjena su za podršku investicijama na poljoprivrednim gazdinstvima mladih poljoprivrednih proizvođača, i to za razvoj i unapređivanje primarne biljne proizvodnje, razvoj i unapređivanje primarne stočarske proizvodnje i razvoj i unapređivanje prerade mesa, mleka, povrća, voća i grožđa.

Bespovratna sredstva koja se dodeljuju utvrđuju se u iznosu do 75 odsto ukupno prihvatljivih troškova, s tim da je minimalni iznos sredstava po jednoj prijavi 50.000 dinara, a maksimalan 1,2 miliona dinara.

Raspisan je i konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje investicija za preradu voća, povrća (uključujući i pečurke), grožđa, proizvodnju vina i jakih alkoholnih pića.

Cilj konkursa jeste ulaganje u novu opremu, radi povećanja prihoda na poljoprivrednim gazdinstvima i zapošljavanja ruralnog stanovništva.

Ukupna bespovratna sredstva koja se dodeljuju iznose 50 miliona dinara, a podrška ulaganju u novu opremu utvrđuje se u iznosu do 50 odsto ukupne vrednosti investicije. Za podnosioce prijava – fizička lica i preduzetnike, čija je investicija na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, lica mlađa od 40 godina i žene, bespovratna sredstva po ovom konkursu utvrđuju se u iznosu do 60 odsto ukupne vrednosti investicije.

Maksimalan iznos bespovratnih sredstava je do 2 miliona dinara, a ukoliko je podnosilac prijave žena ili lice mlađe od 40 godina, odnosno ukoliko se investicija realizuje na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, maksimalan iznos bespovratnih sredstava je do 2,2 miliona dinara.

Minimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi iznosi 100.000 dinara, a razmatraće se samo prijave čija je vrednost investicije 200.000 dinara ili veća od tog iznosa.

Konkurs je otvoren do utroška sredstava, a zaključno sa 10. septembrom.

Izvor: Radio Odžaci