Krajem oktobra počeće imunizacija protiv gripa – Vakcinu bi trebalo da prime svi građani

Krajem oktobra počeće imunizacija protiv gripa, najmasovnijeg sezonskog zaraznog oboljenja. Do tada treba da stigne nešto manje od 290.000 doza, bolje, četvorovalentne vakcine. Doktorka Darija Kisić Tepavčević iz Instituta Batut rekla je za RTS da bi vakcinu protiv gripa trebalo bi da prime svi. Ona je idikovana za sve osobe uključujući i trudnice, istakla je doktorka.
Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, doktorka Darija Kisić Tepavčević iz “Batuta” je rekla da je sam postupak oko nabavke vakcina prilično složen.
– Od onoga momenta kada procenimo koje su nam potrebne količine, do momenta kada dobijemo vakcine treba nam par meseci, obično od četiri do šest meseci – rekla je ona.
Prema njenim rečima, kada je u pitanju vakcina protiv gripa, priča je složenija jer se virus menja svake godine.
– Tako da se zalihe vakcine ne mogu napraviti jer ona vakcinu koju smo koristili prošle, više neće biti aktuelna ove godine, tako da su osetljive priče oko procene potrebnih količina – kaže Kisić Tepavčević.
Kada je u pitanju obuhvat vakcinacijom protiv gripa prošle godine, on je bio najbolji u poslednjih deset godina, istakla je doktorka.
– Izuzetno smo ponosni na porast nivoa svesti o značaju i potrebi za ovom vakcinom, a jedan od parametara na osnovu kojih se vrši procena je i utrošena količina vakcina u prethodnoj sezoni. Prpeoznali smo da je generalno porasla svest o značaju vakcina i onda smo želeli da je učinimo dostupnom – besplatnom za što veći broj građana, tako da su ove godine uloženi napori i nabavljeno je gotovo 50.000 vakcina više – ističe doktorka.
Foto: Billion Photos/shutterstock.com
Preuzeto: eKapija