fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Krčenje šiblja i čišćenje lišća

Radnici JKP „Zelenilo“ Sombor ovih dana vrše radove na krčenju šiblja i podrasta u vetrozaštitnom pojasu kod Gakova. Aktivnostii, započete ove sedmice, izvode se u sklopu priprema za nastavak sadnje bagrema i topole koja će uslediti čim se za to stvore uslovi. Na taj način će se doprineti obnovi prilično devastiranih vetrozaštitnih pojaseva oko Gakova.

Uz uobičajenu opremu, radnici „Zelenila“ prilikom krčenja podrasta, koriste i traktorsku kransku kosačicu, sa priključenim makazama, koja veoma poboljšava efikasnost u seči izraslog šiblja.

Prema projektu pod nazivom „Popis i revitalizacija vetrozaštitnih pojaseva”, od pre pet godina, pojasevi na području Sombora su u priličnoj meri oštećeni ili uništeni, a da bi se dostiglo njihovo optimalno stanje, potrebno je zasaditi više od 160.000 novih sadnica. U Projektu je navedeno i da je najteže stanje u Gakovu gde nedostaje 27.586 stabala, Aleksa Šantiću – 26.494, Bezdanu – 21.761 stablo, itd.

U uništavanju svojevremeno gusto podignutih vetrozaštitnih pojaseva najznačajniji je ljudski faktor, pošto su se više od dve decenije drvoredi, koji bi trebalo da zaštite plodne oranice od erozije i ukrote košavske vetrove, nalazili na udaru ilegalnih drvoseča.

Uporedo sa ovim poslom, radnici JKP „Zelenilo“ Sombor i JKP „Čistoća“, zajedničkim snagama vrše čišćenje gradskih ulica i trotoara od gomila opalog jesenjeg lišća. Prioritet u tom poslu svakako imaju venci, ulivne ulice ka vencima, a potom na red dolaze i ostale.

Ogromni platani su prosto prekrili „Prvomajski bulevar“ plaštom od lisnate mase. Pune ruke posla za vredne komunalce, koji lišće sakupljaju na gomile, tovare u kamione i odnose.

I tu bi celoj priči, barem što se tiče „Prvomajskog bulevara“, bio kraj, samo da nije jedne činjenice… Ogromni listovi platana, (drvne vrste prilično neprimerene urbanoj sredini), opadaju sve do marta.

Stoga će, po svoj prilici, još biti akcija sakupljanja, i dalje će raditi grabulje, metle i lopate – navodi se u dopisu JKP Zelenilo Sombor.

Tagovi:
Pročitajte još: