fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Krčka se u srcu Šumadije: Počinje 20. jubilarna Kupusijada u Mrčajevcima, majstori ukrštaju varjače!

Kupusijada

Jedno od najlepših i najpoznatijih srpskih sela, smešteno u srcu Šumadije ovog vikenda vrvi od posetilaca.

Ove godine se u Mrčajevcima održava jubilarna 20. po redu Kupusijada.

Svoje varjače naoštrili su brojni takmičari, a svi žele da se ovenčaju laskavom titulom i da budu najbolji majstori u spremanju tradicionanog srpskog specijaliteta, svadbarskog kupusa.

– Kupus se uveliko krčka, osnova se zna.. to je red kupusa, red mesa, ali ono što je tajna dobrog svadbarskog kupusa jeste zapravo svinjska mast. Što se tiče začina stavljamo alevu papriku, biber u zrnu i kao što naše domažice znaju – lovorov list. Mi koristimo sve domaće proizvode, koji su uzgajani na plodnom moravskom tlu, rekao je za RINU Nebojša Raketić, jedan od takmičara.

Manifestacija koja živi dve decenije i koja iz godine u godinu okuplja na hiljade posetilaca, pro0lsavila je ovo šumadisjko selo. Mnogi ovde dođu da uživaju u dobrom zalogaju, ali i bogatom kulturno-zabavnom programu.

– Pored tradicionalnog takmičenja u kuvanju kupusa gde se takmičari bore za zlatni, srebrni i bronzani lonac.Takođe, nas očekuje Obernovanje i bogat program, odnosno nastupi Kulturno umetničkih društava iz čitave zemlje. Ove godine nastupiće i gosti iz Rumunije, a danas i u nedelju očekuju nas nastupi estradnih umetnika Radiše Uroševića i Goce Lazarević uz pratnju velikog narodnog orkestra maestra Vlada Panovića”, rekla je Dragana Polovina ispred TO Čačak.

Tagovi:
Pročitajte još: