fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

“Krim i Sevastopolj su sada sastavni deo Rusije “: Putin se oglasio o knjizi posvećenoj desetogodišnjici “ponovnog ujedinjenja”

Putin

Krim i Sevastopolj su sada sastavni deo Rusije, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin u obraćanju čitaocima knjige „Krim. Stranice istorije od antičkih vremena do danas“, čiji je tekst objavljen na sajtu Kremlja, prenosi Tas.

– Zaista sudbonosna prekretnica za narod Sevastopolja i Krima bio je dan 16. marta 2014. godine, kada su doneli čvrst, nedvosmislen izbor da zauvek budu sa Rusijom. Danas su Krim i Sevastopolj njen sastavni deo – rekao je šef ruskr državr i dodao da “ovi regioni daju ogroman doprinos jačanju jedinstva i bezbednosti zemlje”.

On je dodao da se, “pored toga, na Krimu uspešno sprovode obimni programi koji imaju za cilj razvoj privrede i socijalne sfere i poboljšanje kvaliteta života ljudi”.

Putin je naveo da je “posebna pažnja posvećena očuvanju neprocenjive kulturne i duhovne baštine regiona”.

„Istorija Krima je neodvojiva od istorije naše otadžbine. Na ovoj drevnoj zemlji nalaze se velike duhovne, vojne svetinje našeg naroda, jedinstveni spomenici arheologije i kulture. On ne samo da je dao svetu čitavu plejadu hrabrih ratnika, stvaralaca i stvaraoce, izuzetne ličnosti nauke i umetnosti, ali i inspirisali pesnike, pisce, umetnike i muzičare da stvaraju prava remek-dela – rekao je predsednik Rusije.

Tas prenosi da je Putin “izrazio uverenje da će knjiga, posvećena desetogodišnjici ponovnog ujedinjenja Krima i Sevastopolja sa Rusijom, postati značajan događaj i da će biti od interesa za najširi krug čitalaca i svakog ko voli svoju zemlju, ponosan je zbog svoje istorije i želi da nauči što je više moguće o njoj”.

– Želeo bih da izrazim iskrenu zahvalnost autorskom timu publikacije – poznatim naučnicima, arheolozima, muzejskim radnicima, publicistima, državnim i javnim ličnostima na njihovom velikom, mukotrpnom, zaista nesebičnom radu – zaključio je Putin.

Tagovi:
Pročitajte još: