fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Krofna – najpoznatija tradicionalna poslastica odžačkog kraja

Krofna – najpoznatija tradicionalna poslastica odžačkog kraja

Krofne su, već tradicionalno, jedna od omiljenih poslastica u celom odžačkom kraju, ali i u celoj Vojvodini. Pripremaju se prema proverenoj recepturi, a imaju i svoju manifestaciju koja ih slavi – Krofnijadu, koja se organizuje u sklopu manifestacije „Tambura u srcu Deronja“, u naseljenom mestu Deronje. Pored Krofnijade, program je podrazumevao i Fijakerijadu, kao i tradicionalno takmičenje u kuvanju ovčijeg paprikaša, dakle predstavljanje svih autentičnih odlika Deronja i odžačkog kraja.

Domaćice iz ovog kraja su, na ovogodišnjoj Krofnijadi, ispekle rekordnih hiljadu krofni za sve posetioce, a kako je Krofnijada takmičarskog karaktera, pobedu je odnela ekipa gostiju iz Tovariševa. Čini se da domaćice diljem vojvođanske ravnice u pravljenje krofni ulažu ozbiljne napore.

Na pitanje – šta je tajna dobre krofne – mnoge učesnice su istakle da je receptura sledeća: u smesu se stavlja koliko vode, toliko mleka, kvasac i brašno, i po dva jaja na svaku litru vode i mleka. Dalje, ono zbog čega ovaj tradicionalni kolač biva toliko ukusan i mekan jeste tajna mešenja. Kako kažu majstorice pravljenja krofni, poenta je u dugom mešenju. Vredne ruke svake domaćice moraju dobro da se umore od ovog procesa, da testo naraste, a potom da ga ponovo „premese“. Tako pripremljeno testo nakon toga se razvija i odvaja u zasebne kalupe, pa se potapa u vrelo ulje. Ukusne krofne mogu se jesti sa bilo kakvim premazom, mada se, u ovim krajevima, predlaže da to bude voćni džem. Kažu deronjske domaćice da je onaj od kajsije – najomiljeniji, te da se najbolje slaže uz ovo testo.

Ovogodišnja Krofnijada u Deronju, koja se odvijala u Etno kući, pobrala je simpatije velikog broja posetilaca I degustatora, a krofne su „planule”. Od najmlađih, preko onih starijih sugrađana, svi su se komešali u redu za svoju poslasticu.

Pravljenje krofni je stvar tradicije, kulture i običaja ovdašnjih ljudi, a umešnost u pripremi istih je, čini se, stvar koja se podrazumeva. Vekovima unazad, ovo naizgled jednostavno jelo, zadovoljava nepca najvećih ljubitelja gastronomije, a Odžacima i okolnim selima služi na ponos. Budući da su na ovim prostorima domaćice izuzetno uspešne u pripremi krofni, organizatori manifestacije „Tambura u srcu Deronja” potrudili su se da i one budu deo programa, kojim promovišu kulturnu, umetničku, gastronomsku i turističku ponudu ovog kraja. Kako ističu, sa ovom praksom nastaviće i u budućnosti. A, zašto su krofne toliko atraktivne, to ne može da se ispiše ili prepriča. Odgovor na ovo pitanje morate potražiti na idućoj Krofnijadi, kojoj ćete se, kad jednom odete, uvek iznova vraćati.

OVAJ PROJEKAT JE SUFINANSIRAN IZ BUDŽETA OPŠTINE ODŽACI. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA.

Tagovi:
Pročitajte još: