Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Krpelji vrebaju ne samo iz trave: Što ga pre uočite, pre ćete svog ljubimca spasti bolesti i komplikacija

Psi

Kako dolazi lepo vreme, sve više vremena provodimo napolju, uživajući u prirodi zajedno s našim ljubimcima. Međutim, topliji meseci donose i povećan rizik od parazita, od komaraca koji do krpelja, koji mogu biti veoma opasni za naše četvoronožne prijatelje. Krpelji ne samo da mogu preneti razne bolesti, već mogu uzrokovati i ozbiljne zdravstvene probleme. Evo nekoliko korisnih saveta kako da zaštitite vašeg ljubimca od ovih napasnika.

Prepoznavanje i izbegavanje opasnih područja

Krpelji se najčešće nalaze u visokoj travi, žbunju i šumama. Kada šetate svog psa, trudite se da izbegavate ove terene, posebno u toplijim mesecima kada su krpelji najaktivniji. Ako ste ljubitelj prirode i volite da istražujete šumske staze sa svojim ljubimcem, potrudite se da držite psa na povocu kako biste ga lakše kontrolisali i držali podalje od potencijalno opasnih područja.

Redovno pregledanje ljubimaca

Nakon svake šetnje, važno je da temeljno pregledate svog ljubimca za krpeljima. Pogledajte ispod krzna, proverite uši, između šapa i oko vrata. Što pre uočite krpelja, to je manji rizik od prenosa bolesti. Ako pronađete krpelja, važno je da ga pravilno i sigurno uklonite pincetom, hvatajući ga što bliže koži i vodeći računa da ne ostavite deo tela krpelja unutar kože.

Upotreba repelenata i zaštitnih sredstava

Postoje različiti proizvodi na tržištu namenjeni zaštiti vašeg ljubimca od krpelja, uključujući ovratnike, sprejeve, kapi i tablete. Svaki od ovih proizvoda ima svoje prednosti i mane, te je važno konsultovati se s veterinarom koji će vam preporučiti najbolju opciju za vašeg ljubimca. Redovna primena ovih sredstava može značajno smanjiti rizik od infekcije krpeljima.

Značaj veterinarskih pregleda

Redovni veterinarski pregledi su ključni za rano otkrivanje i lečenje bilo kakvih zdravstvenih problema koji mogu nastati usled ujeda krpelja. Bolesti poput lajmske bolesti ili erlihioze mogu imati ozbiljne posledice za zdravlje vašeg ljubimca ako se ne otkriju na vreme. Veterinar može takođe da preporuči najefikasnije metode prevencije za vašeg ljubimca, u zavisnosti od njegovog zdravlja, starosti i načina života.

Pravilnom prevencijom i odgovornim ponašanjem, možete uživati u lepom vremenu s vašim ljubimcem bez brige o opasnostima koje krpelji predstavljaju. Vaš ljubimac zaslužuje da bude siguran i zdrav, a vaša pažnja i briga mogu mu to omogućiti.

Tagovi:
Pročitajte još: