fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Krunisanje dan koji pamti i nakon sedam decenija: Danas 70 godina od stupanja kraljice Elizabete

kraljica

Danas se obeležava 70. godišnjica stupanja na presto britanske kraljice Elizabete Druge.

Prvi put u istoriji britanske krune jedan monarh obeležava takav jubilej, jer je Elizabeta Druga na tronu duže i od Elizabete Prve i od kraljice Viktorije.

Elizabet je rođena 21. aprila 1926. godine u Mejferu u Londonu, kao prvo dete vojvode i vojvotkinje od Jorka. Njen otac, kralj Džordž Šesti, stupio je na tron 1936. godine nakon abdikacije svog brata, kralja Edvarda VIII, čime je Elizabeta postala naslednica britanskog prestola.

Kada je njen otac umro u februaru 1952. godine, Elizabeta je tada sa 25 godina postala je kraljica sedam nezavisnih zemalja Komonvelta: Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Pakistana i Cejlona.

prestolonaslednika Čarlsa, princa od Velsa; Anu, kraljevsku princezu; princa Endrua, vojvodu od Jorka; i princa Edvarda, grofa od Veseksa.

Na pitanje da li se seća svog krunisanja, kraljica je rekla da je to dan kog se “čak i posle 70 godina” seća, jednako kao i smrti svog oca, kralja Džordža VI.

Kraljica se u subotu družila sa gostima i članovima lokalne zajednice tokom čajanke na seoskom imanju u Sandringemu, na istoku Engleske, gde uobičajeno obeležava godišnjice od stupanja na tron. Dok je ćaskala sa gostima, 95-godišnja kraljica se oslanjala na štap, ali se kretala slobodno i činilo se da je više koristila svoj štap dok je stajala, navodi američka agencija.

Među zvanicama je bila i bivša učenica kuvarske škole Anđela Vud, koja je usavršila recept za kraljevsko pile, jelo koje je posluženo na banketu povodom godišnjice krunisanja Elizabete Druge 1953. godine.

Elizabeta je uoči današnje godišnjice saopštila da želi da Kamila Parker, vojvotkinja od Kornvola dobije titulu kraljice kada njen sin princ Čarls postane kralj. Kraljica je rekla da je njena “iskrena želja” da Kamila dobije tu titulu. Kraljičina poruka, kojom se obeležava godišnjica njenog stupanja na tron 1952. godine, direktno se odnosi na nerešeno pitanje buduće titule vojvotkinje od Kornvola.

‘- Moja je iskrena želja da, kada to vreme dođe, Kamila bude poznata kao kraljica supruga – navela je kraljica Elizabeta.

Uobičajena procedura i jeste da vojvotkinja Kamila automatski postane kraljica ukoliko Čarls postane kralj, ali zbog nesigurnosti javnog mnjenja sugerisalo se da bi Kamila mogla da dobije titulu „princeza supruga”, što je bio i zvaničan stav kada se princ Čarls oženio Kamilom 2005.

Preuzeto: Srbija Danas

Foto: Profimedia

Tagovi:
Pročitajte još: