Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kula: Apel građanima da labudove ne hrane hlebom

Labudovi

Udruženje građana „Zelena zona opštine Kula“ apeluje na građane da labudove, ali i druge ptice, nipošto ne hrane hlebom, kiflama, mekikama i grickalicama.

„Umesto toga, labudove možete počastiti žitaricama – kukuruzom, pšenicom, ječmom, ali i kupusom ili zelenom salatom. Naime, zbog sadržaja aditiva, kvasca i soli ptice mogu da obole od bolesti koja se zove „anđeoska krila“, a u pitanju je deformitet zbog kojeg ne mogu da lete. Anđeosko krilo sindrom je koji pogađa prvenstveno vodene ptice poput labudova, gusaka i pataka kod kojih je poslednji zglob krila uvrnut pa je perje usmereno bočno, umesto da leži uz telo“, kažu u Udruženju.

Milan Ružić, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, za Blic je rekao da u hlebu, nažalost, ima mnogo aditiva koji nisu dobri za nas, a tek nisu za ptice. Ptice ne mogu da svare so, a u hlebu nema ničega korisnog za ptice. Osim toga, hleb koji se baca u vodu automatski se razgrađuje i zagađuje vodu jer ogromna količina hranljivih materija koje ulaze u vodu dovode do bujanja algi, a tako se i ubija živi svet koji se nalazi u samoj vodi.

Ispred Udruženja „Zelena zona opštine Kula“ navode da će se pobrinuti da u narednom periodu kraj kanala postave table upozorenja i obaveštenja, u nadi da će to uticati na buđenje svesti kod građana.

Tagovi:
Pročitajte još: