Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kula kao centar okupljanja atletičara iz Srbije i regiona – 14. Trka prijateljstva

Kula kao centar okupljanja atletičara iz Srbije i regiona – 14. Trka prijateljstva

Pre 14 godina, skupina entuzijasta koji se bave „kraljicom sporta“, odnosno atletikom, u Kuli, na čelu sa Zdravkom Mišovićem, došla je na ideju da u Kuli treba da osnuje sportsku manifestaciju, za koju niko nije ni sanjao da će dosegnuti današnje razmere i dostići takav značaj. Čuvena „Trka prijateljstva“ je, već po osnivanju, imala izuzetan odziv trkača, ali poslednjih godina oboreni su svi rekordi. Ove godine, na „Trci prijateljstva“ učestvovalo je više stotina učesnika iz Srbije, ali i iz regiona, što ovu trku od samog početka čini najmasovnijim javnim događajem u godini.

Ovogodišnja trka protekla je u sportskom duhu, dobroj atmosferi, uz izuzetne trkače, kako profesionalce, tako i rekreativce. Neizostavni deo programa bila je, svakako, i trka za najmlađe sugrađane, koji su dobili vredne nagrade za svoje plasmane na trci.

Organizaciju trke svake godine potpisuje Atletsko-rekreativni klub „Hajduk Maraton“ Kula, pod rukovodstvom Zdravka Mišovića, ali ovakav sportski spektakl ne bi bio moguć bez tehničke podrške lokalne samouprave, Turističke organizacije opštine Kula, kao i brojnih sponzora. Mnogi privatni preduzetnici, kako iz Kule, tako i iz drugih mesta, prepoznali su značaj trke, te svojim donacijama i svojom pomoći omogućile da velelepna trka svake godine dobije novi sjaj.

Ulice Kule, svake godine na dan trke, preplave sportski profesionalci i rekreativci, a da već dobro poznaju rutu trke – mnogi su posvedočili. Neki od njih učestvuju od samog početka, te prateći razvoj ove manifestacije mogu da budu garant kako se godinama kvalitet i sadržaj trke unapređivao i menjao. Kula je svakako sredina odavno poznata po svojoj privrženosti sportu i rekreaciji, a brojni sugrađani, oni koji ne učestvuju u trci, svake godine masovno izađu na ulice da pozdrave trkače i daju im neophodnu podršku u njihovom putu ka cilju.

Ove godine je, pored redovnog programa trke, bio održan i simboličan koktel za sve trkače na novootvorenom kulskom bazenu, a iz organizacije najavljuju da će, kao što to obično biva, pripreme za predstojeću trku, koja je jubilarna 15. po redu, teći tokom čitave godine i da se za jubilej priprema mnogo novina, koje idu u korak sa trkačkim trendovima brojnih evropskih gradova. Statistika je, po pitanju kulske „Trke prijateljstva“ neumoljiva – do sada je na trci učestvovalo preko 6,5 hiljada učesnika, pretrčano je preko 40 hiljada kilometara, što samo svedoči da je Kula, na trkačkoj mapi Srbije, svoje mesto odavno utvrdila. Ostaje joj samo da je – sačuva.

OVAJ PROJEKAT JE SUFINANSIRAN IZ BUDŽETA OPŠTINE KULA. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA.

Tagovi:
Pročitajte još: