fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Kvas od cvekle je stari ruski recept za najjači prirodni probiotik koji obnavlja imunitet i štiti od bolesti

Cvekla

Crveni kvas od cvekle je tradicionalni ruski recept za fermentisani napitak koji je vrlo koristan, napitak je slatkasto-kiselkastog ukusa, a Rusi ga zovu i prirodni probiotik jer je prepun hranljivih sastojaka koji regulišu rad organa za varenje – sadrži komponente koje aktiviraju jetru, bubrege i creva. Baš poput soka od cvekle koji je neverovatno zdrav.

Pravi se veoma lako, ali pije se umereno – u toku dana uzimaju se tri-četiri kašike pre obroka, a kada se kvas popije, pravi se pauza od tri meseca.
Nakon toga, napitak se pravi još dva puta tokom te godine.
Rezultati nekih medicinskih istraživanja pokazuju da konzumiranje kvasa od cvekle sprečava razvoj malignih tumora, čisti jetru i organizam od toksina i drugog otpada, otklanja zatvor i druge probleme sa crevima, piše uspesnazena.com.

Šta je sve potrebno za crveni kvas?

-700 g cvekle
-2 kriške ražanog hleba ili kockica kvasca
-200 g meda ili šećera
-100 g suvog grožđa

Kako se priprema:

Cveklu operite i isecite na komade, pa je poređajte u teglu od tri litra.
Dodajte hleb, med i suvo grožđe, pa sve nalijte prohlađenom, prokuvanom vodom i dobro promešajte. Stavite poklopac, pa ostavite na toplom mestu oko šest dana da fermentiše.
Svakog dana dva puta dnevno promešajte kvas i skinite penu ako je potrebno.

Nakon šest dana procedite kvas kroz čistu gazu, a napitak čuvajte u frižideru.

Tagovi:
Pročitajte još: