Lek za tuberkulozu mogao bi biti otkriće Dženana Kovačića – Mladi naučnik se sprema za takmičenje u Berlinu

Lek za tuberkulozu kojom je zaražena jedna trećina svetske populacije, a koja godišnje uzme 1,6 miliona života, mogao bi biti naučno otkriće mladog naučnika i inovatora Dženana Kovačića, studenta Internacionalnog Burch univerziteta u Sarajevu, prenosi portal StartBiH.

Potencijalni način lečenja tuberkuloze inovacija je Dženana Kovačića, studenta druge godine Odseka za genetiku i bioinženjering na Internacionalnom Burch univerzitetu (IBU), naučnika i pobednika prvog takmičenja za inovatore u BiH. Reč je o takmičenju mladih inovatora “Falling Walls Lab Sarajevo 2019”. Njegova inovacija će se naći u novembru i na međunarodnom takmičenju u Berlinu. Nada i krajnji cilj ovog mladog inovatora je da napravi lek, kako je rekao, za najsmrtonosniju zaraznu bolest u ljudskoj istoriji.

Ideju da razvija lek za tuberkulozu dobio je u trećem razredu srednje škole, s obzirom na to da je išao u medicinsku srednju školu, gde je imao dodira sa različitim medicinskim slučajevima tokom prakse, ali i kroz izučavanja teorije iz stručnih predmeta.

– Saznao sam da je tuberkuloza civilizacijski problem koji se samo pogoršava. Počeo sam se pitati zašto je to tako. Odgovor me je fascinirao i izazvao znatiželju koja me je dovela ovde gde se trenutno nalazim, na pragu otkrića leka – rekao je Kovačić.

Jedinstvenu priliku da predstavi inovaciju koju je u međuvremenu razvio, dobio je na takmičenju za koje kaže da je životna prilika za inovatore koji žele svoje ideje iznesu na svetsku pozornicu.

– Osvajanje prvog mesta mi je dalo priliku da učestvujem na jednoj od najvećih i najviše cenjenih naučnih konferencija, čija je sama svrha spajanje inovatora i vizionera sa industrijskim i akademskim divovima današnjice. Samo eksponiranje na svetskoj pozornici ispred najvećih naučnika današnjice je neprocenjivo, te definitivno prilika čije mudro korišćenje može da promeni i unapredi čitavu naučnu karijeru jedne mlade osobe. Takođe, spojio sam se vrhunskim naučnicima sa kojim trenutno radim na nekoliko izuzetno velikih projekata iz polja medicine – dodao je.

Pronalazak naučno-istraživačkog tela sa kapacitetima da izvedu jednu ovakvu studiju za upotrebu leka sledeći je Dženanov izazov.

Kovačić je naveo da je ohrabrujuće to što uz pomoć IBU stupa u kontakt sa određenim farmaceutskim kompanijama i istraživačkim grupacijama sa interesima u istraživanju smrtonosnih zaraznih bolesti. Otprilike trećina svetske populacije ima tuberkulozu, što je alarmirajuće, a broj obolelih samo raste.

– Cilj svega ovoga, najjednostavnije rečeno, jeste eradikacija tuberkuloze, da se tuberkuloza svede na oboljenje jednako retko kao npr. dečja paraliza. Ako ovo zaživi, vrednost nano-tehnologije kao nezamenjive komponente u medicini će postati neupitna, te ćemo moći da lečimo čitav niz zaraznih i malignih oboljenja, koristeći tehnologiju budućnosti, a ne tehnologiju prošlosti – zaključio je Kovačić, a saopšteno je iz Internacionalnog Burch univerziteta.

Preuzeto: eKapija