Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Libanski premijer spreman da razoruža Hezbolah, ako se Izrael povuče

Liban

Liban je spreman da primeni rezoluciju UN koja bi pomogla da se okončaju prekogranični napadi Hezbolaha na Izrael, ako se Izrael takođe povinuje i povuče sa spornih teritorija na planini Dov, brdu Kfar Čuba i libanske strane sela Gajar, izjavio je libanski premijer Nadžib Mikati.

Rešenje za trenutna prekogranična neprijateljstva je „primena međunarodnih rezolucija“, uključujući Rezoluciju 1701, naveo je Mikati.

„Potpuno smo spremni da se posvetimo njihovoj primeni, pod uslovom da izraelska strana učini isto i da se povuče sa okupirane teritorije, u skladu sa međunarodnim zakonima i rezolucijama, dodao je Mikati, prenosi Tajms of Izrael.

Na granici između Libana i Izraela došlo je do eskalacije razmene vatre, uglavnom između IDF-a i terorističke grupe Hezbolah koju podržava Iran, otkako je 7. oktobra počeo rat Izraela i Hamasa.

Rezolucijom 1701 Saveta bezbednosti UN, kojom je okončan rat između Izraela i Hezbolaha 2006. godine, poziva se na uklanjanje naoružanog osoblja južno od reke Litani u Libanu, osim mirovnih snaga UN i libanske vojske i državnih bezbednosnih snaga.

Tagovi:
Pročitajte još: