Limun i rak

Smatra se da je limun novi lek u borbi protiv raka. Institut za zdravlje iz Baltimora, Merilend, je objavio da je limun moćan prirodni proizvod za uništavanje kancerogenih ćelija. Utvrdili su da je limun čak 10.000 puta snažniji od hemoterapije, a pritom on ne šteti zdrave ćelije. Ono što nije objavljeno jeste količina limuna o kojoj se radi.

Limun je dokazani lek protiv raznih vrsta bolesti. Beli luk i limun su osnovni sastojci starog tibetanskog leka, koji je nastao pre više od 2000 godina. Taj lek sprečava i tumor. Limun ima najblagotvoreniji efekat na ciste i tumore. Smatra se da povoljno utiče i na rak pluća, dojke, prostate, debelog creva i pankreasa.

Limun i zeleni čaj su odlična kombinacija jer katehin iz zelenog čaja smanjuje mogućnost od pojave raka i infarkta, a limun pojačava dejstvo zelenog čaja. Vitamin C iz limuna popravlja imunitet orgnizma, može da uspori proces starenja, a limunska kiselina olakšava varenje i pospešuje sagorevanje masti. Dokazano, selen ima antidepresivno dejstvo.

Ono što je posebno dobro jeste činjenica da limun imamo u ponudi tokom cele godine. Možemo ga naći u različitim oblicima. On može da bude dodatak čajevima, limunada, sok, može da se dodaje u čorbe ili soseve, mnogi vole da koriste limun uz meso ili ribu. Takođe, koru limuna možete da koristite jer kora ima antiseptičko dejstvo. Flavonoid iz limuna podstiče razmenu kiseonika u telu.

Piše: Mirjana Đerić