Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Malograđanska svadba ostvarila veliki uspeh u Kragujevcu

Na upravo završenom Pozorišnom festivalu „Zlatna kulisa“ u Kragujevcu, crvenačka predstava „Malograđanska svadba“ u režiji Radoje Čupić osvojila je nekoliko važnih nagrada.
Pozorište „Stevan Sremac“ iz Crvenke, sa predstavom „Malograđanska svadba“ osvojilo je specijalnu nagradu za scensku vizuelnost (kostim, scenografija, svetlo), nagradu za scenski pokret, drugu nagradu za najbolju predstavu u celini po oceni stručnog žirija, nagradu za najbolju predstavu žirija učesnika, a glumica Gordana Jelić Mešter dobila je specijalnu glumačku nagradu za dosledno i precizno vođenje lika žene. Za ove nagrade veoma zaslužni i reditelj Rade Čupić i koreograf Jelena Salontaji.

Stručni žiri festivala „Zlatna kulisa“ radio je u sastavu: Nevena Ristić – glumica, Nina Nedeljković – član Akademskog pozorišta SKC-a, Petar Lukić, glumac i doneo je odluku o sledećim nagradama:

Zbog toga što kroz lik Vesne i njenu potresnu životnu ispovest predstavlja društveni haos Srbije s kraja 20. i početkom 21. veka, i oslikava poraz našeg društva specijalnu nagradu za originalni tekst predstave „Buvljak“, dobio je Pavle Jozić.

Zbog pažljivo osmišljenog kostima, funkcionalne scenografije i promišljenog dizajna svetla, koji čine prdstavu efektnom i imaju funkciju još jednog ravnopravnog člana ansambla, specijalnu nagradu za scensku vizuelnost (kostim, scenografija, svetlo) dobila je predstava „Malograđanska svadba“ pozorišta „Stevan Sremac“ iz Crvenke.

Zbog precizno osmišljenog i izvedenog scenskog pokreta ansambla koji označava jasnu sliku kontrolisane mase koja se svojom nemoći lako ujedinjuje u čopor besnih poslušnih podanika, nazovi, uređenog malograđanskog sistema, specijalnu nagradu za scenski pokret u predstavi „Malograđanska svadba“ dobilo je pozorište „Stevan Sremac“ iz Crvenke.

Za dosledno i precizno vođenje lika specijalnu glumačku nagradu za lik žene u predstavi „Malograđanska svadba“, dobila je Gordana Jelić Mešter.

Za virtuozno i energično dočaran lik specijalnu glumačku nagradu za lik Puka u predstavi „Kao u snu letnje noći“, dobio je Nikola Stanković.

Tri ravnopravne nagrade za najbolje uloge:

Tipski određen lik obojio je svojom glumačkom igrom zadajući sebi kompleksan zadatak, pritom vodeći sve karakteristike lika dosledno, sa jakom glumačkom ekspresijom lucidno i duhovito. Nagradu za najbolju mušku ulogu dobija Uroš Kočović za predstavu „Buba u uhu“.
Izražajnom i doslednom scenskom prisutnošću, partnerskom nesebičnošću i svedenom glumačkom igrom dokazao je kako je svaki član ansambla važna karika predstave. Stručni žiri nagradu za najbolju mušku ulogu dodeljuje Slobodanu Bobaru za ulogu Popa u predstavi „Prljavi veš“.

Eksplozijom pokretačke energije, raskošnim talentom, i svojom igrom držala je ceo ansambl i bila snažan motor predstave. Stručni žiri za najbolju žensku ulogu dodeljuje Gordani Adamov za ulogu Antonije u predstavi „Nemam da platim i neću da platim“.

Nagrada za najboju režiju:

Zbog toga što na vešt i promišljen način tekst Darija Foa napisan pre pola veka povezuje sa današnjicom i zbog toga što u prvi plan stavlja radost glumačke igre domišljatost, energiju i svojim izrežiranim postupcima ne guši glumca, nagradu za najbolju režiju dobija reditelj Igor Pavlović za predstavu „Nemam da platim i neću da platim“.

Treću nagradu za najbolju predstavu u celini stručni žiri dodeljuje Banjalučkom pozorištu za predstavu „Prljavi veš“.

Drugu nagradu za najbolju predstavu u celini stručni žiri dodeljuje pozorištu „Stevan Sremac“ iz Crvenke za predstavu „Malograđanska svadba“.

Prvu nagradu za najbolju predstavu u celini stručni žiri dodeljuje Dramskom studiju mladih Gradskog pozorišta Bečej za predstavu „Nemam da platim i neću da platim“.

Odluke žirija učesnika:

Nagradu za žensku glumačku bravuru „Mileva Žikić” dobila je, za ulogu Antonije u predstavi „Nemam da platim i neću da platim”, Gordana Avramov.

Nagradu za mušku glumačku bravuru „Dragomir Bojanić Gidra”, za ulogu Puka u predstavi „Kao u snu letnje noći” dobio je Nikola Stanković.

Nagradu za najbolju predstavu dobilo je pozorište „Stevan Sremac” iz Crvenke za predstavu „Malograđanska svadba“ – navodi se u dopisu.

Tagovi:
Pročitajte još: