fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Mamografija – preventivni pregledi za očuvanje zdravlja žena

Mamografija – preventivni pregledi za očuvanje zdravlja žena

Jedan od najvažnijih segmenata zdravlja kod žena jeste reproduktivno zdravlje, kao i zdravlje dojki. U te svrhe, od izuzetnog značaja je uvođenje redovnih preventivnih pregleda, kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje žene i eventualno, u ranoj fazi, otkrila bolest. Otkrivanje maligniteta u ranoj fazi u velikoj većini slučajeva dovodi do gotovo stoprocentne uspešnosti lečenja, naročito kada je u pitanju rak dojke. Stoga je važno da se sve žene, naročito nakon četrdesete godine života, redovno podvrgavaju neinvazivnoj metodi pregleda, mamografiji. Mamografija se koristi za otkrivanje patoloških promena u dojkama, prema odluci Svetske zdravstvene organizacije i predstavlja zvaničnu dijagnostičku metodu raka dojke.

U te svrhe, širom teritorije Autonomne pokrajine Vojvodine, organizuju se besplatni mamografski pregledi za žene, usmereni uglavnom na manje sredine, odnosno na žene iz ruralnijih područja koje imaju poteškoće sa dostupnošću ovakvih pregleda. Grad Sombor jedna je od sredina koja temeljno i posvećeno organizuje ovakve preglede, pa je tako ove godine Dom zdravlja „Dr Đorđe Lazić“ Sombor, u saradnji sa lokalnom samoupravom, kao i Pokrajinskim sekretarijatom za zdravlje, upriličio akciju „Prva mamografija – Bori se kao žena“. Ova akcija obuhvatala je žene od 40 godina i starije, kojima je taj mamografski pregled prvi u životu. Osim stanovnica sa teritorije Sombora, organizovan je besplatan prevoz i za stanovnice svih naseljenih mesta iz ove opštine, kako bi se akcijom obuhvatile sve zainteresovane žene, bez obzira na to gde stanuju.

Odziv na akciju je bio veoma dobar, a sve što je bilo potrebno jeste da se jave svom izabranom lekaru, koji je dao preporuku za prvi mamografski pregled. Upravo je odziv Somborki i ostalih sugrađanki sa teritorije Grada Sombora jedan od pokazatelja zašto su ove akcije važne, kao i koliko je značajno da se sa ovakvom praksom nastavi i u budućnosti. Činjenica da je prvi mamografski pregled besplatan takođe je važna, budući da je to čini dostupnom apsolutno svima. Osim toga, ovakve akcije podižu svest ljudi o značaju mamografije i redovnog pregleda, naročito za žene koje spadaju u rizičnu kategoriju, odnosno za one koje imaju istoriju porodičnih bolesti povezanih sa karcinomom dojke. Svakako, kako ulaze u starije životno doba, sve žene podložnije su razvoju različitih bolesti, pa su preventivni pregledi jedan od načina kako da se zdravlje održi na adekvatnom nivou, te da se spreči razvoj potencijalnih bolesti koje mogu imati loš ishod.

Sombor je samo jedna u nizu lokalnih sredina u kojima su tokom godine bili dostupni ovakvi pregledi, a slični se organizuju diljem Vojvodine, u cilju sprečavanja karcinoma dojke.

OVAJ PROJEKAT JE SUFINANSIRAN IZ BUDŽETA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA KULTURU, JAVNO INFORMISANJE I ODNOSE SA VERSKIM ZAJEDNICAMA. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA.

Tagovi:
Pročitajte još: