Maska od šargarepe za mladolik izgled

Šargarepa je povrtna biljka, čiji se koren koristi u ishrani. Ona potiče iz Azije. Bogata je vitamini A, B1, B2, B3, B6 i C, kao i kalijumom, fosforom i kalcijumom. Takođe su bogate vlaknima, antioksidansima i mineralima.

Ona se u ishrani koristi u svežem stanju, kuvana, konzervirana (kisela), seckana suva (kao začin) itd. Karakterističnu narandžastu boju šargarepe uzrokuje beta-karoten, koji se u organizmu ljudi metaboliše u vitamin A, ali samo kad su u crevima prisutne žučne kiseline.

Šargarepa ima mnoge zdrastvene prednosti, na primer: kod organa za varenje, zatvora creva, parazita u crevima, kod loše cirkulacije, kao maska za lice, a najbitnije je za dobrobit vida. 

Šargarepa u sebi ima velike količine vitamina A, a upravo je ovaj vitamin veoma presudan kod dobrog vida. 

Šargarepa pozitivno utiče na kosu i nokte. Kosa će biti mekša, jača i elastičnija ukoliko se uvrsti u redovnu ishranu.

Što se tiče maske za lica, vitamin A takođe ima veliku ulogu kod kože lica, daje joj elastičnost i mladolik izgled. Ona kožu podmlađuje, čineći je mekom i glatkom. 

carrot-for-mask

Recept za masku za lice:

  • 2 šargarepe;
  • 1 kašikica meda.

Priprema: Šargarepe izrendati i pomešati sa medom. Zatim masku naneti na lice i vrat, ostaviti da ostoji na licu dok se skroz ne osuši. Nakon toga isprati masku sa mlakom vodom. 

Piše: Vanja