Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Međunarodni dan nestale dece: godišnje u Evropi nestane 200.000 mališana

Na današnji dan, kada se obeležava Međunarodni dan nestale dece, nevladina organizacija Astra upozorava da svake godine u Evropi nestane 200.000 dece i da su najčešći uzroci beg od kuće, izostanak roditeljske pratnje, ali i kriminalne otmice.

ASTRA SOS telefon (116 000), evropski telefon za nestalu decu, dostupan je 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji i svi pozivi sa svih mreža su besplatni.

Već devet godina u Srbiji je u funkciji jedinstveni evropski broj za nestalu decu, a samo tokom prethodne godine je zabeleženo 42.662 poziva, od kojih su 8.857 bili u vezi sa nestankom dece što je za 17 odsto više nego prethodne godine.

Od osnivanja 2012. do kraja 2020. godine, na ASTRIN evropski broj za nestalu decu, primljeno je 3.350 poziva, prijavljeno 120 nestanaka dece, od kojih 71 devojčice i 49 dečaka.

Tokom prošle godine bila su 382 poziva, na osnovu kojih je registrovano osam slučajeva nestale dece – šest devojčica i dva dečaka. Petoro od ove dece je pronađeno, dok se za ostalima još uvek traga.

Hitno prijavljivanje nestanaka dece ključno je za brze i adekvatne reakcije. Po prijemu prijave nestanka, ASTRA osigurava trenutnu akciju koja podrazumeva pomoć policiji u potrazi, kao i podršku porodici čije je dete nestalo tokom i nakon istrage.

 

Tagovi:
Pročitajte još: